Index Vakbarát Hírportál

A nők oldalra döntik fejüket a szelfiken

2014. február 25., kedd 11:15

Összesen 79 millió olyan kép van Instagramon, amely #selfie tag alatt fut, azaz saját készítésű önarcképek láthatók rajtuk. Ebbe a számba nem számolták bele a #selfies (hétmillió kép), #selfienation (egymillió kép) és #selfiesfordays (400 ezer kép) tageket. Egy új tanulmány szerint az Instagramra feltöltött képek 3-5 százaléka esik ebbe a kategóriába.

A City University of New York kutatója, Lev Manovich kollégáival tanulmányozta a jelenséget, és megpróbáltak néhány következtetést levonni a képekből. Történészekkel, dizájnerekkel és más, számítógépes adatok feldolgozásával foglalkozó szakemberrel láttak neki a feladatnak.

Az elmúlt hat hónapban öt nagyváros (New York City, Berlin, Bangkok, Moszkva és Sao Paulo) Instagram-képeit böngészték végig. Csak néhány jellemzőjét vizsgálták a képeknek, egyébként elvesztek volna az adatok tengerében. Arra voltak leginkább kíváncsiak, hogy melyik korosztály készít és melyik nem készít ilyen fotót magáról, és általában mi a legfőbb jellemzője a képnek.

A kutatás eredményeit egy honlapra töltötték fel, ahol a felhasználó el tud veszni az adatokban, de akár egy egészen konkrét jellemzőre is tud szűkíteni. Például rá tud keresni azokra a bangkoki férfiakra, akik szemüvegben és csukott szájjal mosolyogva fényképezkedtek. Vagy az összes berlini nőre, aki jobbra dönti a fejét rosszalló kifejezéssel.

Néhány főbb megállapítást is tettek, például, hogy nem meglepő módon a nők jobban szeretnek szelfit feltölteni, mint férfiak. Moszkvában például a szelfik nyolcvan százalékát nők töltik fel. Érdekes azonban, hogy nagyjából negyvenéves korban ez a trend megfordul, és a férfiak átveszik a vezetést.

A nők szeretik valamelyik irányba megdönteni a fejüket, 150 százalékkal gyakrabban teszik ezt, mint a férfiak. Sao Paulóban például a nők átlagosan 16,9 százalékkal döntik meg a fejüket, New Yorkban pedig 11 százalékos a fej dőlésszöge. A legmosolygósabb képeket egyébként Bangkokban töltötték fel.

A kutatók még nem végeztek az adatok feldolgozásával, még számos érdekes megállapítást hozhat a jövő.

Rovatok