Index Vakbarát Hírportál

Nyugdíjba megy a legendás Varacskos Disznó

2014. február 25., kedd 13:14

Az amerikai védelmi miniszter bejelentette a Pentagon idei költségvetésének részleteit, amiből kiderült, hogy végleg nyugdíjba küldik a légierő egyik legendás harci repülőjét a Warthog, vagyis Varacskos Disznó becenevű A–10 Thunderbolt II-t. Erre a lépésre nem is titkoltan azért kényszerül a minisztérium, hogy a megvágott büdzséből ki tudja szorítani az iszonyúan drága, szupermodern multifunkciós vadászgép, az F–35-ös költségeit.

Az A–10-est a hetvenes években tervezték, a célja az volt, hogy egy esetleges konfliktusban a gyalogságot tudja támogatni a szovjetek ellen. Az egész konstrukció egy hétcsövű, 30 milliméteres gépágyú köré épül, amit a szovjet tankok elleni halálos fegyvernek építettek. Bár hivatalosan 1977-ben vezették be a légierőnél, éles helyzetben először az Öböl-háborúban vetették be. Elsöprő sikerrel: több mint 900 iraki tankot, 2000 egyéb harci járművet és 1200 tüzérségi egységet semmisített meg. Bár földi célpontok ellen tervezték, légi győzelmei is voltak iraki helikopterek ellen, a háború messze leghatékonyabb gépének számított. Az Öböl-háborúban mutatkozott meg a Varacskos Disznó igazi erőssége, az elképesztő strapabírása. A gép fél szárnnyal és egy motorral is harcképes tud maradni. Később hasonló sikerrel vetették be Afganisztánban, a második iraki háborúban és Líbiában is.

Az A–10-est eredetileg 2028-ban tervezték kivezetni a szolgálatból, és felváltani a modernebb, sokfunkciós F–35-össel, azonban ez a terv 2013 végén hirtelen módosult, majd most az új verzió véglegesedett: száz gépet most azonnal kivonnak a forgalomból, a maradékot pedig folyamatosan, ahogy az F–35-ösök megérkeznek a helyükre. Bár a terv elsősorban a költséghatékonyságra és a modernizálásra hivatkozik, tény, hogy egy A–10-es nagyjából 12 millió dollárba kerül, míg egy F–35-ös típustól függően 150-200 millióba. A multifunkciós lopakodó vadász a gyalogsági támogatás mellett még egy sor más funkciót is el tud látni a hadseregben.

A Varacskos Disznó nyugdíjazása mellett még egy erős érv szól: a fő funkcióját ma már drónok veszik át, amelyek sokkal hatékonyabbak. Az MQ-9 Reaper például 14 órán át képes a célterület felett maradni teljes fegyverzettel, ami a hétszerese annak, amit az A–10-es fel tud mutatni anélkül, hogy újra kéne tankolni.

Rovatok