Index Vakbarát Hírportál

Egy évtizeden belül jöhetnek a drónhajók

2014. február 26., szerda 22:49

Vezető nélküli teherhajókat fejleszt a Rolls-Royce – írja a The Atlantic. A luxusautóiról híres, de repülőmotorokat és turbinákat is gyártó cég mérnökei a norvégiai Alesundban hozták létre az irányítóközpont prototípusát, amellyel a szárazföldi irányítók egyszerre legénység nélküli hajók vezetőit fogják tudni irányítani.

A Rolls-Royce szerint a drónhajók biztonságosabb olcsóbb és környezetkímélőbb szállítási lehetőséget fognak nyújtani a 375 milliárd dolláros logisztikai ipar számára, mint a jelenleg elérhető hajók. A cég szerint a hajók egy évtizeden belül megkezdhetik a működést olyan régiókban, mint például a Balti-tenger.

A szabályozással kapcsolatos problémák, illetve az iparág és a szakszervezetek biztonsággal és költségekkel kapcsolatos kétségei miatt más területeken viszont még késhet a megjelenésük.

A Rolls-Royce jelenleg olyan kamerákat és szenzorokat fejleszt, amelyek felismerik a hajó elé kerülő akadályokat a vízben. A cél, hogy a készülékek az emberi szemnél pontosabban ismerjék fel az akadályokat, mivel az emberi fáradtsággal - amely a legtöbb balesetet okozza jelenleg - már nem kell bajlódniuk fejlesztőknek a gépek esetében.

Rovatok