Index Vakbarát Hírportál

Valaki ellopott 400 millió dollárnyi bitcoint

2014. február 27., csütörtök 14:41

A japán és az amerikai hatóságok is nyomoznak a legnagyobb bitcointőzsde, a Mt. Gox összeomlása ügyében. Úgy tűnik, maga a bitcoin-közösség és a virtuális valuta átvészeli az oldal bedőlését és bezárását, azonban közben felbukkant egy újabb nyugtalanító hír: a Mt.Gox számláiról valakik 400 millió dollár értékű bitcoint loptak el. Ez minden idők egyik legnagyobb értékű bankrablása, a jelenleg a világon létező bitcoin-mennyiség 6 százalékáról, 744 408 virtuális érméről van szó.

A hekkerek a Verge értesülései szerint egy tranzakciós programhibát használtak ki a bitcointőzsde rendszerében, ami évek óta biztonsági rést jelentett. Egy kiszivárgott dokumentum szerint a Mt.Gox számláiról évek óta szivárgott el a pénz, ami eleinte még nem jelentett nagy gondot, de ahogy a jelenség egyre erősebb lett, és az árfolyam is a sokszorosára nőtt, hirtelen dollármilliókról lett szó. A Mt.Gox fenntartói érthetetlen módon akkor sem állították le a tőzsdét, amikor már nyilvánvalóvá vált, hogy valaki lopja a virtuális pénzt. Többek között ezért gyanakodnak sokan arra, hogy a bankrablás belsős munka volt, a Mt. Gox 15 programozója és rendszergazdája közül valaki lehet a tettes.

Mivel a bitcoint úgy találták ki, hogy totálisan anonim és lenyomozhatatlan legyen, az eltűnt százmillióknak valószínűleg sosem fognak a nyomára bukkanni. Az utóbbi időkben egyébkén aggasztóan megszaporodtak a bitcoinlopások, a Silk Road 2.0 online feketepiacát feltörő hekkerek 2,7 millió dollár értékű virtuális pénzt zsákmányoltak, egy másik hasonló illegális piac, a Sheep kirablásakor pedig legalább 5 millió dollár volt a kár, de egyes becslések 100 millióról is beszélnek.

Bitcoint lopni egyébként nem túl bonyolult dolog, nagyjából úgy kell elképzelni, mintha valakinek a jelszavát próbálnánk megszerezni (itt egy rövid útmutató az ilyen lopásokhoz), a problémát inkább az ekkora összegek tisztára mosása, és valós pénzre váltása jelenti, nem azért, mert annyira nehéz feladat lenne, hanem mert ekkora nagyságrendben mindenképpen sokaknak szemet szúr a dolog, többek között azoknak is, akiktől ellopták a pénzt.

Rovatok