Index Vakbarát Hírportál

Bitcoincsempésznek hitték a kitűzőárust

2014. március 2., vasárnap 10:04

Egy libertárius vállalkozó, Davi Barker egy Bitcoin-konferenciáról tartott hazafelé. A csomagjában öt doboz kitűző is volt. A New Hampshire-i reptér személyzete emiatt bitcoincsempésznek hitte.

Láttuk, hogy Bitcoin van a csomagjában

– mondta Barkernek az egyik biztonsági őr.

A Bitcoin virtuális valuta: nem verik és nem nyomtatják, mint a hagyományos érméket és a papírpénzt. Barker ezért furcsának találta, hogy a TSA (Transportation Security Administration, a légi biztonságért felelős szervezet) szkennerei mégis meglátták a bitcoint, ami nem is volt nála. (Csak a pulóverén volt egy bitcoinos kitűző.)

Továbbegyenlő: hát persze, hogy a biztonsági személyzet a kitűzőkre hitte azt, hogy bitcoinok. Pedig annak körülbelül annyi köze van a bitcoinhoz, mint a Monopoly-pénznek az igazi bankjegyekhez.

A törvény szerint minden, tízezer dollárnál nagyobb értékű árut vagy szállítmányt el kell vámoltatni. Amikor Barker megkérdezte a biztonságiaktól, mit gondolnak, mennyi pénz lehet nála, ezt mondták:

Az attól függ, mennyi bitcoin van magánál.

A TSA szóvivője a Techcrunch-nak azt mondta, nem tudta, kik lehetnek az érintettek, és nem tudnak az esetről sem, így megerősíteni sem tudták a történteket. A Techcrunch azt is megjegyezte, hogy ilyen esetben a protokoll szerint a hatóságokat kell értesíteni, nem az átvilágítást folytatni, ahogy Barkerrel tették.

A TSA mentségére szóljon: volt, aki próbálkozott bitcoin-veréssel. A virtuális pénz digitális kódját tartalmazó érméket viszont már nem lehet postán feladni. Az amerikai kincstár szerint ez már készpénzátvitelnek (money transmitting) minősül, és az bizony engedélyköteles. Az érmék készítője tavaly decemberben hagyott föl a gyártással, miután kapott egy figyelmeztetést a pénzügyi bűncselekményekkel foglalkozó Financial Crimes Enforcement Networktől.

Rovatok