Index Vakbarát Hírportál

Kétszáz év népszámlálási adatai a neten

2014. március 3., hétfő 14:26

Szerdán a magyarországi történeti népszámlálások kiadványainak összesen 128 ezer oldala szabadon hozzáférhetővé válik a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár oldalán.

A népszámlálások felbecsülhetetlen értékű információval szolgálnak az adott időszak társadalmi viszonyairól. Adataik nélkülözhetetlenek a gazdasági és politikai döntéshozók, a társadalomtudósok, a gazdaság-, népesség-, társadalom- és helytörténészek munkájához, írta a hivatal közleményében Rózsa Dávid főigazgató-helyettes.

A népszámlálások anyaga felöleli többek között az alapvető családszerkezeti, foglalkozási, kisebbségi, felekezeti és infrastrukturális adatokat az országostól a települési szintig. Ezek együttes, közös felületen történő szolgáltatása a magyar társadalom fejlődésének jobb megértését teszi lehetővé.

A magyarországi népszámlálási adatok összegyűjtését, rendszerezését, feldolgozását és publikálását a KSH végzi 1867-es megalakulása óta. A Népszámlálási Digitális Adattár az 1784 és 1996 között megtartott magyarországi népszámlálások és mikrocenzusok összesen 362 kötetét közli több mint 128 ezer oldalon. A gyűjteményt a teljesség igénye nélkül kiegészítették néhány, a külföldi népszámlálások anyagából a KSH által készített összeállítással.

Rovatok