Index Vakbarát Hírportál

A mobilvírusok 97 százaléka androidos

2014. március 6., csütörtök 10:54

2012-ben az Android az összes mobilos kártevő 79 százalékáért felelt, mostanra pedig még rosszabb ez a szám: előző évben az összes mobilvírus 97 százalékát erre az operációs rendszerre írták – derül ki az F-Secure negyvenoldalas jelentéséből.

2012-ben 238 rosszindulatú programot azonosítottak az elemzők, míg mára 804 új családról és variánsról tudnak. A Symbiant leszámítva az F-Secure semmilyen más platformra nem talált új vírust.

A legtöbb vírust Szaud-Arábiában és Indiában találták, utána jön az USA, míg öt európai ország csak a fertőzések 15 százalékát adta. A biztonsági szakértők szerint bár rengeteg kártevő van, a Google aktívan dolgozik az Android-platform biztonságán.

A legtöbb vírusos program ráadásul nem a hivatalos marketről, a Google Playről származik, hanem külsős alkalmazásboltokból: az Android159 nevűn találták például a vírusok 33,3 százalékát, meglepő, de viszonylag biztonságosak a csak kínai felhasználók által elérhető boltok is. A legkevesebb vírus pedig a hivatalos, Play boltban van.

Rovatok