Index Vakbarát Hírportál

Aktív a magyar a Tumblren

2014. március 6., csütörtök 11:53

A magyar internetezők a Facebook után a Tumblr mikroblogra és a Foursquare helymeghatározó szolgáltatásba töltenek fel a legszívesebben tartalmakat, zenét pedig legtöbbet nem az online rádiócsatornákon, hanem a YouTube-on hallgatnak – derült ki az NRC piackutató 1000 fős felmérésből. A közösségi szolgáltatások leginkább a budapestiek körében népszerűek, a LinkedIn, az iWiW és a Google+ kivételével mindegyik közösségben a 18-29 évesek a legaktívabbak.

 A legnagyobb még mindig a Facebook, a felmérésben résztvevő internetezők 85 százaléka regisztrált a portálon. A közösségi oldal magyar felhasználói lojálisak is: a megkérdezettek 83 százaléka havonta legalább egyszer belép a fiókjába, a tagok harmada pedig hetente többször is tölt fel saját tartalmakat

Bár az olyan külföldön népszerű szolgáltatások, mint az Instagram, a Tumblr vagy a Foursquare itthon csak a felhasználók kis részét érdeklik, aki ott van a magyarok közül, nagyon aktív. Az Instagramra a 18-75 év közötti magyar internetezők 5 százaléka, a Foursquarre 4, a Tumblrre pedig 2 százaléka regisztrált. A Tumblrt használók 23 százaléka hetente többször tölt fel tartalmat az oldalra, a magyar foursquare-esek 19 százaléka pedig legalább ugyanilyen gyakorisággal csekkol be, az instagramosok 17 százaléka pedig feltölt hetente legalább egy képet.

A fenti portálok népszerűsége növekszik, de ugyanez már nem igaz az  iWiW-re, melyen a magyarok háromnegyedének van profilja, de abba rendszeresen belépni és tartalmat feltölteni mindössze a felhasználók 7 százaléka szokott. Nem ennyire szélsőséges, de hasonló a helyzet a Google+ esetében is, ahova ugyan a magyar internetezők 53 százaléka regisztrált, de csupán a válaszadók 23 százaléka látogatja hetente többször a portált, és csak a regisztráltak 11 százaléka tölt fel rendszeresen tartalmat.

A karriermenedzselésben vezető szerepet játszó portál, a LinkedIn magyar felhasználói tábora egyelőre szintén nem túl népes, mindössze 7 százalékos, annak ellenére, hogy az oldal világszerte már 200 millió felhasználóval rendelkezik.

A Youtube-on hallgatunk zenét

Az internetes zenehallgatásra alkalmas portálok szintén a népszerű szolgáltatások közé tartoznak: a válaszadók 69%-a nyilatkozta azt, hogy rendszeresen használ valamilyen online zeneszolgáltatást. Meglepő lehet, hogy nem a rádiók a legnépszerűbbek, a magyar internetezők leginkább a Youtube-ot kedvelik. A válaszadók 91 százaléka havonta legalább egyszer hallgat zenét a portálon, a feliratkozottak több mint fele pedig hetente több alkalommal is használja erre a célra a szolgáltatást.

A magyarországi online rádiócsatornákat a megkérdezettek 17 százaléka indítja el hetente többször, 26 százaléka pedig legalább hetente egyszer. A külföldi zeneadók is népszerűek: az internetezők 15 százaléka legalább havonta egyszer hallgat zenét nemzetközi online rádiócsatornákon keresztül. Az egyéb zeneszolgáltatók – mint a SoundCloud, a Deezer vagy a Spotify – sem ismeretlenek a magyarok számára, azonban ezeket jóval kevesebben használják.

Rovatok