Index Vakbarát Hírportál

Saját tabletje is van már az Auchannak

2014. március 6., csütörtök 14:01 | aznap frissítve

Sajátmárkás műszaki cikkekkel támad az Auchan, de mire észbe kaptunk, a mobiltelefonok, akciókamerák és tabletek közül csak az utóbbiakból tudtunk tesztpéldányt kérni. A Qilive márkanév alatt forgalmazott termékek között a jövőben lesz tulajdonképpen minden, a porszívótól a tévén át a hűtőig, vagyis nemcsak a szórakoztatóelektronikai, a távközlési, de a háztartási kisgépek műanyagjára is ez a brand lesz rászitázva.

Az nem teljesen tiszta, hogy vajon a francia üzletláncnak lesz-e olyan terméke, amit nemcsak átnevez, hanem házon belül tervez. Az 502450 típusszámú tabletről például némi kutakodás után kideríthető, hogy valójában nem más, mint az Archos 97b Platinum HD nevű tablet más néven forgalomba bocsátott változata. Az Archos egy francia gyár, mindenféle hordozható cuccot gyártanak, például zenelejátszókat és adattárolókat is. Az 1989 óta a piacon lévő cég, Franciaországon kívül Angliába, az USA-ba, Kínába, Németországba, a Benelux-államokba és Romániába szállít, illetve most már hozzánk is, áttételesen.

A szerkesztőségnek küldött, 9,7 hüvelykes képátlójú tablet első ránézésre nem a (már bocsánat, de) teszkós érzést adja vissza, hiába is várja ezt mindenki. A hátlap például alumínium, az előlap kerete pedig fehér, szóval messziről akár iPadnek is nézheti az ember. Persze közelről már nem nagyon. Sok baj nincs vele, kicsit furcsa, hogy a keret az egyes oldalakon nem ugyanolyan széles, az előlapi kamera is nagyon furán néz ki, mintha azért került volna a bal felső sarokba, mert ott maradt hely a tervezés során. A bal oldalra tett bekapcsoló és hangerőszabályzó gombok pedig a teszt néhány napja alatt megszokhatatlannak bizonyultak. Ráadásul a – jel két nap után kopni kezdett, ahogy az alumínium hátlap lekerekített sarkai is koptak kicsit.

Szintén a furcsaságok sorát bővíti, hogy bár a szerkezetnek van szabványos mini USB-bemenete is, külön luk van a töltőnek. Ráadásul a kettő nem felcserélhető, magyarán hiába dugjuk a tabletet egy usb-s töltőre vagy egy számítógépre, nem áll neki tölteni. Ez elég nagy hátrány, mint minden olyan eszköznél, ahol egynél több kábel kell a működtetéshez. Megszokható, csak hát a világ inkább afelé megy, hogy minden hordozható eszközünket ugyanazzal az egy madzaggal tudjuk használni, így zavaró, hogy a Qilive nem követi ezt a divatot.

Ha már a negatívumoknál tartunk, muszáj megemlíteni a 2 megapixeles hátlapi kamerát. Ne legyen félreértés, szerintünk is teljesen felesleges fényképezési lehetőséget rakni egy tabletbe, mert kevés ostobább látvány van, mint az A4-es lap méretű cuccokkal fotózó turisták. De ha már egyszer tesz bele a gyártó valamit, akkor az legyen használható. Nem feltétlenül a két megapixeles felbontással van a baj, de az érzékelő egyszerűen nem tud mit kezdeni a beltéri fényviszonyokkal, valamiért minden pirosas árnyalatot kap, a készített képek pedig látványosan felszemcsésednek és bezajosodnak. Természetes fénynél nincs baj, de a képernyőn csak durva késéssel jelenik meg az, ami az optika előtt játszódik, így hacsak nem egy szép virágot akarunk fotózni, készüljünk fel, hogy lemaradunk róla. Viszont szép virágot meg minek fotóznánk ilyen felbontásban.

A kijelzőnél maradva lassan áttérhetünk a kellemes élményekre. Mármint ha közben bementünk a szobába, napfény mellett a komolyan tükröződő kijelző ugyanis nagyon nehezen látható, a fényerőt sajnos nem lehet eléggé felhúzni ahhoz, hogy ne saját magunkat lássuk az üvegen. Viszont a 2048×1536 pixeles kijelzőn más szempontból nem találni fogást. Mind a statikus tartalmak, mind a videók szépen jelennek meg rajta, jó színekkel. Az már zavaróbb, hogy a honlapok görgetése nem folyamatos, még a teljes betöltődés után is komoly késéssel követi csak az ujjunkat, hiába az 1,6 gigahertzes, négymagos, RK3188-as processzor. Ez látszólag független volt attól, hogy mi van a képernyőn, de igazából nem segítene sokat az sem, ha csak a modern, képekkel-videókkal és egyéb aktív elemekkel teletömött oldalakkal van ez a probléma, hiszen ez pillanatnyilag a webes oldalak nagy részét jelenti.

Egyértelmű pozitívum, hogy az Auchan nem tömi tele saját appokkal a tabletet, egész pontosan pont úgy kapjuk meg az Android 4.2-es változatát, ahogy azt a Google kiadta. Ez már csak azért sem baj, mert a 8 gigabájtnyi helyből csak hat és fél a miénk, így jó, hogy ez nem csökken tovább potenciálisan felesleges appok miatt. Persze, mint az androidos gépekbe általában, ebbe is tolhatunk memóriakártyát, akár 64 gigabájtosat is, az már elég sok mindenre elég. Használhatjuk például zenelejátszó központnak a tabletet, feltéve persze, ha nem a beépített hangszórót akarjuk használni. Kettő is van belőle amúgy, érdekes módon nem a hátlap alján, hanem oldalán, vagyis a gépet úgy tervezték, hogy főleg vízszintesen tartva legyen sztereó. Kimenetből van még mini HDMI, ez akkor jön jól, ha valamiért rá akarjuk kötni a tabletet egy tévére, és van hozzá kábelünk is. Nem lehetetlen élethelyzet, és tulajdonképpen több értelme van egy ilyet belerakni egy tabletbe, mint a két megapixeles kamerát.

Ami viszont zavaró volt, hogy a tablet hamar lemerül és elég lassan töltődik. Volt például olyan, hogy jó 40 perc kellett, mire a töltöttség értéke elmozdult két százalékról – az operációs rendszer adatai szerint a kijelzőn kívül semmi nem használta. Viszont a gépet kikapcsolni nem tudtuk töltés közben, hiába próbáltuk: valamiért mindig újraindult ahelyett, hogy kikapcsolt állapotban ragadt volna.

Kicsit nehéz tanácsot adni azoknak, akik az Auchanból szeretnének tabletet venni. Egyrészt tény, hogy a 60-70 ezer forintos, hasonló gépek piacán nem nagyon van alternatíva, viszont a kicsit drágább gépek már sok, fent kifogásolt tulajdonságban jobbak, mint a 64 990 forintért adott Qilive 502450. Ha valaki komoly munkát akar vele végezni, az gondolja át ezt a célt, mert a tableteket (bármennyire is szeretné ezt elhitetni az emberekkel az iparág) nem erre találták ki. A Qilive ráadásul körülményes a külön töltővel meg a becsillogós kijelzővel, de ha valakit nem zavar az akadozás, a rövid akkuidő vagy a drágább gépekhez mért visszafogott teljesítmény, és pont ennyi pénze van egy tabletre, ne húzza le az esélyes gépek listájáról.

Rovatok