Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a Bitcoin feltalálóját?

2014. március 7., péntek 00:25 | aznap frissítve

A Newsweek egyik oknyomozó újságírója megtalálta a virtuális fizetőeszköz feltalálóját. Állítása szerint az eddig álnévnek tartott Satoshi Nakamoto név mögött egy valóban Satoshi Nakamoto nevű, 64 éves japán férfit talált.

Az újságíró a honosított amerikai állampolgárok regisztrációs rendszerében találta meg a japán bevándorlót, aki 1959-ben emigrált Amerikába, de 1973-ban, miután elvégezte a műszaki főiskolát, nevet változtatott. Most Dorian S. Nakamoto néven egy Los Angeles környéki kétszintes házban lakik.

A Newsweek szerint annak ellenére, hogy 400 millió dollár értékű Bitcoinja lehet, egyszerű életmódot folytat, rajong a modellvasútakért, és gondozza 93 éves édesanyját. A lap fotókat is megjelentetett a teljesen átlagos kinézetű férfiról.

A BBC szerint viszont közel sem olyan biztos, hogy a Newsweek újságírója az igazi Satoshi Nakamotót találta meg. Az állítást kritizálók szerint ugyanis az újságnak csak közvetett bizonyítékok állnak rendelkezésére.

Ugyan vizsgálták a talált személyek háttérét, iskolázottságukat és a munkahelyeiket, hogy ráakadjanak arra profilra, aki kitalálhatta a Bitcoint, de az a személy, akit találtak, nem adott egyértelmű választ a kérdésekre.

Arra, hogy ő találta-e ki a Bitcoint mindössze annyit mondott, "már nem vagyok érintett ebben, és nem tudok beszélni erről". A Newsweek újságírója, Leah Goodman szerint viszont nyilvánvaló, hogy egy ilyen híres férfi, aki után évek óta nyomoznak, azt fogja mondani, hogy "nem én vagyok".

Mások viszont amiatt kritizálják a lapot, hogy amennyiben nem az igazi Nakamotót találták meg, úgy tönkre teszik ennek a japán embernek az életét, akire most rá fog szállni a média.

Rovatok