Index Vakbarát Hírportál

Sosem volt még ilyen könnyű ellopni a legfrissebb mozifilmeket

2014. március 11., kedd 14:59

A Netflixhez hasonló, filmeket és tévéműsorokat bagóért áruló szolgáltatásokat szokás úgy emlegetni, mint a kalózkodás legjobb ellenszereit. A friss, jó minőségű tartalmat kényelmes szolgáltatáson keresztül adó megoldások valóban csábítóak lehetnek, hiszen az ilyesmit amúgy illegális forrásokból beszerzők általában szívesen áldoznak pár dollárt azért, hogy a fájlcserés bűnözést valami törvényes, de ugyanolyan kielégítő megoldásra cseréljék.

Úgy tűnik azonban, hogy a kalózok is figyelik, mi kell a népnek. A most útjára indított Popcorn Time nevű alkalmazás a legegyszerűbb módja a fájlcserének, mióta a torrentezést főleg tartalmak illegális megosztására használják. A felhasználó csak letölti és futtatja a kliensprogramot, aminek főoldalán a digitális kölcsönzők felülete fogadja a filmrajongókat. Csak kattintunk egyet a nagyon is friss tartalomjegyzék egyik elemére, például a 12 év rabszolgaságra, vagy épp a Phillips kapitányra, vagy csak böngészünk kicsit a stílus alapján a bal oldali menüben, és a Popcorn Time nekiáll letölteni a filmet.

A Popcorn Time az YTS nevű torrentoldalt fésüli végig, és onnan tölti le a kiválasztott filmet. Kipróbáltuk, működik: bár gyengébb gépeken akadozhat a 720p minőségben, tehát HD-ban adott tartalom, az egyelőre 0.2.0-s verziószámú, tehát erősen fejlesztési fázisban lévő alkalmazás hozza azt, amit ígér. Regisztráció, keresgélés és egyéb felesleges körök nélkül. A program használatakor természetesen érdemes észben tartani, hogy nem minden országban jó ötlet az ilyen programok használata. A magyar szabályozás szerint a Popcorn Time-hoz hasonló, torrent alapú megoldások esetében nyakatekert, de tiszta a helyzet: mivel azzal is kárt okozunk, hogy nem fizetjük meg a jogdíjat, akkor is törvénytelen az ilyen programok használata, ha közvetlen anyagi hasznunk nincs a dologból (vagyis nem adjuk el pénzért a letöltött filmet).

A Popcorn Time ráadásul nemcsak letölti, de vissza is osztja a tartalmat, bár a letöltött film nem marad meg a gépen örökre. A következő újraindítás után eltűnik abból a mélyre ásott könyvtárból, ahova a program lementi a lejátszás alatt, onnan tölti vissza azoknak, akik szintén ugyanazt a filmet néznék, mint mi. A program készítői nem ígérik, hogy az angol nyelvű tartalom mellett sok egyébre is számítani kellene a közeljövőben, viszont a filmek legnagyobb részéhez soknyelvű felirat is elérhető. Magyar mondjuk pont egyikhez sem azok közül, amiket próbáltunk.

Sebastian, a program fejlesztője a Torrentfreaknek nyilatkozva azt mondta, hogy bár tudják, hogy az alkalmazás nem lesz népszerű a hollywoodi körökben, nem félnek a törvény szigorától. "Nem teszünk mást, mint felhasználjuk a már létező tartalmakat. Nem tárolunk vagy forgalmazunk semmit, ráadásul semmilyen formában nem kérünk pénzt a szolgáltatásért. Mindenki ingyen dolgozik, nincs VIP-tagság vagy előfizetés, és ez így is marad majd örökre."

Rovatok