Index Vakbarát Hírportál

Szeretne ezerszer hatékonyabb processzort?

2014. március 11., kedd 11:05

Egy kaliforniai kutatócsoport felfedezett egy új módszert, amivel a processzorok hatékonysága a sokszorosára növelhető. A sokszoros szó szerint értendő: a módszerrel a processzor energiahatékonysága akár az ezerszeresére is fokozható.

A UCLA Henry Samueli School of Engineering kutatócsoportja multiferroikus anyagokat használt a fejlesztésnél; ezekkel csökkenthető a mikroprocesszorok által felvett energia mennyisége. A multiferroikus anyagokban az energia spinhullámokon (spin waves) utazik, így nem kell hőtermelő tranzisztorokat használni hozzájuk, mint a mai processzorokhoz.

Ha a technológiát sikerül átültetni a mindennapi életbe, egy életre búcsút mondhatunk a túlmelegedő laptopoknak, mivel a hőtermelés többé nem lesz probléma az energiaigényes számítási feladatoknál.

[A technológia] lehetőséget biztosít arra, hogy új alapokra helyezzük a számítástudományt. Ezzel megoldhatók lennének a félvezetős technológiák méretcsökkenésből eredő problémái

– mondta Kang Wang, a projekt vezető mérnöke.

Ahogy a modern eszközökben használt processzorok egyre kisebbek lesznek, úgy növekszik a hőtermeléssel elvesztegetett energia mennyisége is. A UCLA kutatóinak fejlesztése új, energiahatékony eszközöket eredményezhet.

Rovatok