Index Vakbarát Hírportál

Valójában nem csengenek ki a maláj gép utasainak mobiljai

2014. március 11., kedd 11:41 | aznap frissítve

Az eddigi rejtélyek mellé egy újabb is felbukkant az utóbbi órákban, a Washington Post tudósítása szerint még vasárnap több aggódó hozzátartozó felhívta a gépen utazók mobiljait, és ezek kicsöngtek. Persze a mobilokat senki nem vette fel.

Egy ilyen hívásról biztosan tudunk, egy férfi újságírók előtt hívta fel gépen ülő testvére számát, és az kicsöngött. A számot aztán átadták a Malaysia Airlinesnak, a kínai nagykövetségnek és a maláj kormánynak, de a hatóságoknak már nem sikerült felhívniuk a számot. Időközben a telefonszolgáltató is felvette a kapcsolatot a hatóságokkal, hátha tudnak segíteni a keresésben. Ezen a linken meg is nézheti, ahogyan kicsöng a telefon néhány másodpercre.

Állítólag több hasonló hívás is történt az elmúlt napokban, a hozzátartozók annyira biztosak abban, hogy a mobilok kicsöngenek, hogy 19 család petíciót is aláírt, hogy tényleg megtörténtek az esetek. A Malaysia Airlines egyik tisztviselője azt mondta, hogy ők is megpróbálták felhívni a repülőgép legénységének a mobiljait, és azok is kicsöngtek. A légitársaság átadta a telefonszámokat a kínai hatóságoknak.

A tény, hogy néhány felhasználó mobilról online-nak mutatkozott, illetve fogadta a hívásokat, még nagyobb hisztériát váltott ki. A fantomcsöngések felbőszítették a hozzátartozókat, és persze néhányan reménykedni is kezdtek, hátha életben van szerettük. A hozzátartozók többször is kérdezték a hatóságokat a kicsengő hívásokról. Abban reménykedtek, hogy a hatóságok legalább be tudják mérni ezeket, hogy megtalálják a lezuhant gépet és az áldozatokat. Nagyon sokan azzal vádolják a hatóságokat és a légitársaságot, hogy eltitkolják az igazságot.

Szakértők szerint alaptalan minden remény és vádaskodás. Ma már nagyon sok olyan mobil van, amelyeknél ahogy megnyomjuk a hívásgombot, azonnal olyan hangot hallunk, mintha kicsöngene a telefon. És ez nem jelenti azt, hogy tényleg ki is csöng – magyarázta Jeff Kagan drótnélkülitechnológia-szakértő az NBC-nek. A hálózat ilyenkor elkezdi keresni a mobilt, először az alapján, ahol utoljára volt, majd kiterjeszti a keresést. Ha nem találja, akkor véget vet a hívásnak.

Ez a keresés alig néhány másodpercig tart, ez idő alatt a telefonáló fél hallhat olyan hangokat, mintha kicsengene a mobil, a fogadó fél azonban sokkal rövidebb ideig hallja a csengést. Tehát elképzelhető, hogy a tárcsázó fél négyszer is hallja a csengést jelző búgást, a fogadó félnél csak egyszer csörög a mobil, vagy egyszer sem.

Még akkor is szüksége van a hálózatnak néhány másodpercre, ha a fogadó fél mobilja repülés üzemmódban van, vagy ki van kapcsolva, esetleg hálózaton kívül van vagy megsemmisült. A linkelt videón azt látni, hogy alig egy-két másodpercig csöng ki a mobil, vagyis a hálózat megpróbálja megkeresni a hívott fél mobilját. És mivel nem találja, megszakítja a hívást.

Közösségi segítséggel

Közben a DigitalGlobe coloradói műholdas cég az internetezők segítségével próbálja megtalálni az elveszett repülőt. Arra kéri a felhasználókat, hogy segítsenek elemezni a nagyfelbontású képeket, amelyeket arról a területről készítettek, amely felett a feltételezések szerinte eltűnt a gép.

Az egyik műholdjukat az említett területre irányították, a képeket a Tomnod oldalon teszik elérhetővé. A képeken minden egyes pixel fél métert jelent az óceánban.

Rovatok