no

Index Vakbarát Hírportál

Elég hülyén mozog a táncoló robot

2014. március 12., szerda 08:10

Saját robotot kapott Robyn, a svéd popsztár. A Robyt néven futó kis robot felfogja a hanghullámokat, és táncmozdulatokkal reagál rájuk. Legalábbis papíron.

Elkészült Robin Miriam Carlsson, a svéd elektropop-sztár saját robotja. A Robyn művésznéven ismert előadó Magyarországon valószínűleg sosem lesz olyan népszerű, mint a Napoleon Boulevard vagy Ákos, de higyjék el, ez nem a tehetségén múlik.

Tényleg, ismerik? Ha nem, kezdjék az ismerkedést a Konichiwa Bitches c. slágerével.

Robyn kis robotját a stockholmi KTH egyetem robotikai tanszékén építették. Az énekesnő több számában is foglalkozott robotokkal, és a sok elektrós pittyegéshez és prüttyögéshez tényleg jól passzol egy neonfényekben pompázó, a zene ritmusára táncoló robot.

The Robot Project - Robyt's alive!

A Robot Project nagyjából egy évig tartott. A mopedmotoros, nyomtatott alkatrészekből összerakott robot érzékeli a zenét, és táncmozdulatokat tesz, többnyire a zene a ritmusnak megfelelően. (Kivéve, amikor nem.) A projektet maga Robyn is támogatta. Még egy könyvet is adott a fejlesztőknek a holdraszállásáról, hogy lássák, nagyjából mi a célkitűzés.

Megkaptuk azt a könyvet Robyntól, miután találkoztunk vele – mondta Elias Josefsson, az egyik tervező. – Beszéltünk róla, hogy kéne kinéznie és viselkednie a robotnak, mire ő a Holdra szálló űrmodult hozta föl példaként; valami olyat akart, aminek nem csinos, díszes burkolata van, inkább nyersnek hat, és látszanak rajta a felhasznált alkatrészek.

Robyn kérését teljesítették: a végeredmény valóban nyersnek hat, inkább idéz egy prototípust, mint egy áramvonalas háztartási robotot.

Josefsson szerint a robotot megépíteni nem volt nehéz, de táncra bírni igen. A fejlesztőknek olyan rendszert kellett építeniük, ami felfogja a zene ritmusát, és azonnal reagál is rá. Ehhez végül egy mikrofont szereltek a robotra, amit egy ritmusfelismerő programot futtató Raspberry Pi számítógéppel kötöttek össze. Ezután írtak egy algoritmust, ami az ütemeket frekvenciasávok szerint csoportosította, majd táncmozdulatokkal kötötte össze.

A Robyt névre keresztelt robot a KTH-n várja a csütörtöki hivatalos bemutatót.

Rovatok