Index Vakbarát Hírportál

Kórházban tesztelték a Google Glasst

2014. március 13., csütörtök 10:40

A Beth Israel – a Harvard orvosi kar klinikájának informatikai vezetője – szerdai blogbejegyzésében arról írt, hogy az újításokat kedvelő munkahelyen milyen területeken használhatják a Google Glass okosszemüveget. Ez nem egyedülálló jelenség, világszerte több kórházban vizsgálják már a szemüveg alkalmazási lehetőségeit.

A sürgősségi osztályon a kórtermek falán QR-kódokat helyeztek el. A szemüveggel rájuk néző orvosnak a kivetítőn megjelennek a betegek legfontosabb adatai. Így amikor az orvos vizitre megy, közben folyamatosan látja ezeket az adatokat a szemüvegen.

A program három hónapja indult. A bejegyzés szerint a teszt sikeres volt, így hamarosan minden érintett orvos megkapja a szemüveget.

Az adatvédelmi kérdéseket illetően John Halamka azt írta, hogy a Glassből eltávolították az összes Google-szoftvert, így semmilyen adatot nem küldenek a Google szervereire: az információkezelés a kórházi tűzfal mögött zajlik.

A helyi fejlesztők több ponton módosították a Glasst:

Már életet is mentett

Az orvosok kedvelik az új eszközt. Egyikük beszámolt egy esetről, ahol egy súlyos agyvérzést kapott beteghez riasztották, és a páciens már alig tudott beszélni. Mivel a siker ilyenkor a gyorsaságon múlik, életmentőnek bizonyult, hogy a kórelőzményeket, a szedett gyógyszereket és a beteg allergiaadatait az orvos azonnal láthatta a szemüveg kijelzőjén.

Rovatok