Index Vakbarát Hírportál

Bill Gates: A szoftverek elveszik a munkát

2014. március 14., péntek 10:04

Bill Gates, a Microsoft volt vezérigazgatója szerint a munkaerőpiacon olyan változások várhatók, amikre sem a kormányok, sem az emberek nincsenek felkészülve. Gates egy csütörtöki konferencián hozta szóba a témát. Szerinte 20 éven belül számos munkahely meg fog szűnni, és automatizált szoftverek veszik át a helyüket.

A szoftveres helyettesítés (software substitution) halad előre, függetlenül attól, hogy sofőröket, pincéreket vagy nővéreket érint. [...] A technológia idővel megszünteti a munkaerő iránti igényt, valószínűleg az alacsonyabb hozzáadott értékkel termelő munkahelyeken. Húsz év múlva az ezek iránti igény lényegesen alacsonyabb lesz. Nem hiszem, hogy az emberek lelkileg felkészültek erre.

– mondta Gates.

A volt Microsoft-vezér szerint erre az nyújthat megoldást, ha a cégeknek kedvezőbb adókat ígérnek, amennyiben hajlandók embereket foglalkoztatni gépek helyett. Gates ugyanakkor nem hisz a minimálbér emelésében: szerinte ez csak elveszi attól a munkáltatók kedvét, hogy olyan embereket alkalmazzanak, akiknek a munkáját a legjobban fenyegeti az automatizálás.

Amikor az emberek azt mondják, emelnünk kéne a minimálbért, amiatt aggódom, hogy ennek milyen hatása lesz a munkahelyteremtésre. [...] Leginkább amiatt aggódom, hogy ez visszavetné a munkaerő iránti igényt.

Rovatok