Index Vakbarát Hírportál

Robothalat építettek az MIT-n

2014. március 14., péntek 15:51

Eszméletlenül menő robothalat építettek az MIT-n: a szilikonból készült, önállóan működő kísérleti példány legalább olyan jól tud manőverezni, mint az igaziak.

A tervezők autonóm puha robotnak (autonomous soft robot) nevezik a gépet. A manőverezési képességeit a teste gyors összerándulásai szabályozzák; ezt a hal hasára erősített tartályban tárol szén-dioxid hajtja.

A robotot az egyik végzős hallgató, Andrew Marchese találta ki. 3d nyomtatóval gyártott egy öntőformát, amiben elkészíthette a szilikonból készült külső burkolatot.

Ha a robotok beszivárognak az életünkbe, és egyre gyakrabban kerülnek kapcsolatba az emberrel, sokkal célszerűbb biztonságos robotokat építeni, amiknek olyan finom puha teste van, hogy még az sem veszélyes, ha nekünk ütköznek

– indokolta az alapanyagválasztást Marchese.

A testben tárolt szén-dioxid körülbelül 20-30 manőverhez elég, ami kevésnek tűnik, de egyelőre csak azt akarták megtudni, milyen manőverekre képes. Marchese ugyanakkor tervezi, hogy tovább javítja a robot üzemidejét és manőverezési képességeit.

Rovatok