Index Vakbarát Hírportál

Mégsem a 4K lesz a tévézés csúcsa

2014. március 19., szerda 12:12

Már elkönyveltük magunkban, hogy a 3D helyett a 4K lesz a tévéipar megváltója, mert szemüveg és egyéb hókuszpókuszok nélkül is nagyon szép képet adnak ezek a nagy felbontású tévék, de kiderült, hogy hatalmasat tévedtünk. Egy harmadik technológia, a Dolby által kifejlesztett HDR lehet az igazi ász a következő években.

A HDR tévékben nem a HD a lényeg, mert nem a felbontás a legfontosabb, ha igazán szép videókat akarunk látni. A HDR (High Dynamic Range) széles dinamikatartományt jelent, és Barry Sandrew iparági szakértő cikke szerint ez lesz a következő évek legnagyobb műszaki előrelépése a megjelenítők iparában. A Dolby LED panelének egyik előnye, hogy akár 4000 nit (cd/m2) fényerővel is tud világítani, szemben a legjobb mai kijelzők nagyjából 1000 nites fényerejével. Egy átlagos, megfizethető árú tévé fényereje ennél lényegesen kisebb, a pár száz nites tartományban mozog. A HDR nagyobb színtartományt tud megjeleníteni, és ettől már a 2K felbontású kijelzőkön is élettel teli képek jelennek meg.

A tévé- és moziipar mérnöki és szabványosító testülete, az SMPTE is támogatja a HDR technológiát. Emiatt még az is elképzelhető, hogy a 4K is a 3D sorsára jut. Ahogy a mai tévék is képesek 3D megjelenítésre, csak ezt már kevésbé hirdetik, úgy valószínűleg a 4K felbontás is szélesebb körben elterjed (főleg a gigantikus méretű házimozikban), de az eladók valószínűleg már a HDR a 2015-ös bevezetésére készülnek.

Rovatok