Index Vakbarát Hírportál

Virtuális valóságban erősít a Sony

2014. március 19., szerda 11:55

A Sony bemutatta virtuális valóságot (VR) megjelenítő szemüvegét, amit a Playstation 4 konzollal tudunk majd használni. A Project Morpheus kódnéven ismert szemüveg prototípusában 1080p felbontású LCD van és 90 fokos látómezőt kínál. A Sony össze akarja kapcsolni a megjelenítőt a Playstation kamerájával, hogy követni tudja a VR-szemüveget viselő játékos pozícióját, míg a Playstation Move nevű kontroller a felhasználó mozgását követi majd.

A prototípus még HDMI és USB kábelen csatlakozik a konzolra, de a Sony vezeték nélkülivé szeretné tenni az eszközét. A japán cég nemcsak játékokhoz használná a kiegészítőt, és a NASA-val már dolgozik egy projekten, hogy az PS4 felhasználói virtuális sétát tehessenek a Mars felszínén.

A Sony évek óta gyárt fejre helyezhető videolejátszókat, tehát a VR-szemüveg olyan termék, amelynek a megvalósításához már van némi tapsztalata. A virtuális valóság témája 2012-ben vált megint népszerűvé, miután az Oculus Rift VR-sisakja jelentős támogatást szerzett a Kickstarter közösségi portálon. A vállalat azóta elkészítette a Rift modernizált változatát. Mások is be akarnak képni erre a piacra, a Microsoft például az Xbox One konzollal összeköthető, Project Fortaleza nevű szemüveggel, és a Steam játékterjesztő platformot működtető Valve is saját VR megoldáson dolgozik.

Rovatok