Index Vakbarát Hírportál

Kész az Oculus Rift legújabb verziója

2014. március 20., csütörtök 16:35

Egy éve mutatta be az Oculus saját virtuális szemüvegét, a Riftet, amit azóta mi is kipróbáltunk. Nemrég kis riadalmat keltett, hogy az Oculus honlapjáról eltűnt a fejlesztői gépek előrendelési lehetősége, mások viszont arra gyanakodtak, hogy a cég már az új modellen dolgozik. Végül nekik lett igazuk.

Az Oculus a 2014-es Game Developers Forumon mutatta be a virtuális szemüveg javított kiadását. Mától előrendeléseket is elfogadnak az Oculus Rift DK2-re (Devkit 2), ami, mint a neve is mutatja, még mindig nem a végleges, bolti kiadás, hanem fejlesztői verzió. A legfrissebb modell a Crystal Cove fantázianevű kiadásra épül, ami már nagy sikert aratott a las vegas-i CES-en is.

Az eredeti fejlesztői verzióval három probléma volt:

  1. Alacsony volt a felbontása.
  2. A kép mozgás közben hajlamos volt az elmosódásra.
  3. Az arra hajlamosak néhány perc után hányingert kaptak tőle.

Az ígéretek szerint mostanra kijavították ezeket a hibákat; a Verge újságírója már ki is próbálta a legfrissebb modellt.

Az Oculus Rift kapott egy külső kiegészítőt: egy kamerát, ami felfogja a Rift elejébe épített, szabad szemmel láthatatlan infravörös ledek fényét. Ezzel a módszerrel a kamera térben is követheti a Rift mozgását, így a virtuális térben akár egy asztalon is áthajolhatunk, vagy bepillanthatunk egy kéménybe.

Ennek a módszernek egyelőre megvannak az árnyoldalai is. Mivel az infravörös ledeket a virtuális szemüveg elejére szerelték, nem fordíthatunk hátat neki – pedig a VR szoftverek esetében ez nem szokatlan. A képfrissítés és a mozgatás minőségét a külső kamera nagyban javíthatja, de ha elveszíti az infravörös fényjelet, a feldolgozott kép minősége is rosszabb lesz.

Egyelőre nem tudni, az Oculus Rift mikor kerülhet a boltokba. Palmer Luckey, a cég vezérigazgatója szerint nem az eddigi modellekre fognak építeni: teljes újratervezés lesz, egy csavart sem tartanak meg az eredeti fejlesztői csomagokból.

Az Oculus Rift Development Kit 2 már most előrendelhető, a 350 dollárért megvásárolható készülékeket júliustól szállítják.

Rovatok