Index Vakbarát Hírportál

Amerikai álanyahajót épít Irán, de csak azért, hogy felrobbanthassa

2014. március 21., péntek 16:33

Az amerikai haditengerészet drónjának légifelvételei alapján az irániak egészen furcsa dologra készülnek az Perzsa-öbölnél, a Gachin nevű szárazdokkjukban: építenek valamit, ami leginkább az amerikai Nimitz-osztályú repülőgép-hordozók valamelyikére hasonlít. Annyira, hogy egy hatalmas 68-ast is festettek rá, sőt még egy repülőszerű dolgot is tettek a fedélzetre.

Az amerikai hivatalos álláspont alapján a hajó iráni változata több okból sem pontos mása az amerikai eredetinek. Például nem atomreaktor hajtja, ráadásul a hossza csak kétharmada a Nimitzek  335 méterének. Ugyanezek a hivatalnokok azt állítják, hogy az irániak egyszerűen nem képesek repülőgép-hordozót építeni. „Ez nem egy repülőgép-hordozó, ez egy uszály, amit egy repülőgép-hordozóhoz hasonlóra építenek” – foglalta össze Jason Salata ezredes, a haditengerészet ötödik flottájának szóvivője az amerikaiak véleményét. „Nem vagyunk biztosak abban sem, hogy az irániak mit akarhatnak elérni azzal, hogy építenek egy ilyet. Talán propagandacélokra készül, de vajon mik azok?”

Az amerikai haditengerészet mindenesetre elő akart állni a felfedezéssel, még azelőtt, hogy az irániak kezdenének valamit a dologgal. Az ötödik flottánál már beceneve is van az iráni hajónak, Target Barge, vagyis célpontuszály néven emlegetik. Ez jól mutatja, hogy a katonák szerint a hajó sorsa valószínűleg az lesz, hogy az irániak látványosan elpusztítják majd, hogy megmutassák, mire képes az ország tengerészete. Korábban is volt már rá példa, hogy hajókat használtak a rakétatesztek célpontjainak, és a találatokról készített felvételeket az állami tévé többször le is adta. Az iráni Forradalmi Gárda a rakéták mellett erős géppuskákkal felszerelt gyorsnaszádokkal is szét tudna lőni egy vízen lebegő célpontot.

Nem ez az első eset, hogy Irán valami olyat épít, amihez az amerikai haditechnika adja az alapötletet, bár eddig lopakodó repülőkről és drónokról jöttek csak hírek, kétszáz méteres hajókról nem. A szakértők szerint az irániak valószínűleg akkor használják majd a hajót, ha valami balul sül el az ország atomlétesítményeiről és atomprogramjáról szóló tárgyalások során. Az biztos, hogy a jármű lassan elkészül, és hamar vízre is lehet tenni: a képen az a sínrendszer is látható, ami ezt a célt szolgálja. 

Rovatok