Index Vakbarát Hírportál

Saját programnyelvet írt a Facebook

2014. március 21., péntek 09:10

Új programnyelvet jelentett be a Facebook, és egyben azt is, hogy már majdnem az összes kódját átültette rá. Magyarán aki a Facebooknál akar dolgozni, annak nem árt megismerkednia a Hack nevű nyelv működéséval, ami egyébként nagyon hasonlít a szélesebb körben használt PHP-ra.

A Hack egyértelmű utalás a Facebook-alapító Mark Zuckerberg „The Hacker Way” termékfejlesztési hitvallására. A HHVM-re (Hip Hop Virtual Machine) kifejlesztett nyelvben egyszerre van lehetőség statikus és a dinamikus típusmegadás használatára – a gradual typingról hozzáértők bővebben itt olvashatnak egy angol nyelvű összefoglalót Jeremy Siek, a gradual typing egyik kitalálójának tollából. A Facebook közzétett egy nyílt forráskódú verziót, és arra bátorítanak minden kísérletező kedvű programozót, hogy ne csak használja, hanem lehetőség szerint fejlessze is a programnyelvet.

A Hacket nagyon szoros szálak fűzik a PHP-hez, ami nem csoda, hiszen a közösségi oldal az első kódsorok megszületése óta ezen a nyelven íródott, és a Facebook közel egy évtizeden át kitartott mellette. A PHP ugyanis megfelelt a fentebb említett hacker módszernek, azaz a nagyon gyors és folyamatos fejlesztésnek, állandó kísérletezésnek. A programozókat nem hátráltatták a statikusan típusos nyelvek szigorúbb típusdeklarálási szabályai és a típusellenőrzésre fordított idő.

Az oldal azonban időközben hatalmasra nőtt, és egyre több gondot okozott a PHP – az ideálisnál nagyobb volt az erőforrásigénye, és nehéz volt a kódot tisztán, hibamentesen tartani. Az első lépés a megoldás felé a HHVM létrehozása volt, majd ennél is tovább mentek, és a létrehozták a Hacket, ami megpróbálja ötvözni a statikus és dinamikus világ előnyeit.

Rovatok