Index Vakbarát Hírportál

A 2048 az új Flappy Bird

2014. március 22., szombat 14:04

A 2048 nevű játék az új Flappy Bird: pillanatok alatt meghódította az internetezőket, lehet játszani mobilon és böngészőben is, máris van ezernyi klónja és ez is függővé teszi a felhasználókat.

Gabriele Cirulli 19 éves olasz fejlesztő dobta össze a játékot – nem saját ötletből. Egy korábbi, iTunes Store-ban már meglévő játékról, az 1024!-ről koppintotta. Nagyon tetszett neki az 1024!, de kicsit lassúnak találta, ezért írta meg a saját változatát. Nem is csinál titkot abból, hogy innen az ötlet, megírja a játék oldalán.

Állítása szerint eddig már több mint ötmillióan játszottak vele több mint 50 millió alkalommal. A legtöbben úgy játszanak ezzel, mint általában az addiktív játékokkal szokás, egymás után sokszor megpróbálják elérni a célt.

A cél pedig egyszerű, a billentyűzet nyilaival (mobilon ujjmozdulatokkal) taszigáljuk odébb a számokat, ha két egyforma számot lökünk odébb, akkor azok összege összeadódik. A 2 hatványaival így kell elérni minél magasabb számot.

Az 512-t akár véletlenül is elérhetjük, az 1024-et már csak akkor, ha rájöttünk a stratégiára. Innen már csak kitartás kérdése, hogy elérjük a 2048-at. 4096-ot már csak a kiválasztottak érnek el, de mi a saját szemünkkel láttunk olyat, akinek ez sikerült.

Az olasz fejlesztő azt mondta Twitteren, hogy nem akar pénzt csinálni a játékból, legalábbis egyelőre ez nem szerepel a tervei között. Azt akarja, hogy mindenki ingyen játszhasson vele az oldalon.

Hasonlóan a gyorsan sikeressé vált játékokhoz, a 2048-nak is számtalan klónja lett. Van már Doctor Who-s változat, ahol a különböző doktorokkal kell játszani, míg el nem érünk a legutóbbi doktorhoz. Létezik Doge-verzió, itt érdemes hanggal játszani. Nehéznek tűnik a 3D változat, de valójában jóval könnyebb, mint az eredeti.

A felsorolásból nem hagyhatjuk ki a 4-et, ahol összesen négyszer négyes négyzet áll a rendelkezésünkre, a 9007199254740992-t, ahol 8*8-as a háló. Ennél amúgy, ha ötpercenként kirakjuk a 2048-at (és ehhez nagyon gyorsnak kell lenni), nagyjából 41 millió évig tartana elérni a célt. És ne feledkezzünk meg a legkönnyebben játszható klónról és a mazohista változatról sem, ez utóbbiban épphogy csak felvillannak a számok. 

Készült egy igazán izgalmas klón is, a Fibonacci. Itt az a lényeg, hogy a számokat úgy kell tologatni a 4*4-es négyzetben, hogy minél nagyobb számot kapjunk a Fibonacci-sorban, a cél 2584 elérése. Teljesen más logikára épül, mint az eredeti 2048, de legalább annyira izgalmas. Szintén érdekes változat, amikor nem csak a 2048-at kell kitenni, hanem ezt előbb kell megtenni, mint az ellenfelednek. Ugyanis kétjátékos módban is lehet játszani, egyszer a piros lép, egyszer a kék.

A magyar fejlesztőket sem hagyta hidegen a játék, egyből elkészült a magyar politikusokkal tarkított verzió. Nem áruljuk el, hogy ki nagyobb Orbánnál, de ha követi a politikai eseményeket, talán rájön úgy is, hogy nem játssza végig. Készült egy változat magyar sztáredzőkkel, focirajongók itt előnyben lehetnek. 

A klónok ilyen mértékű terjedésének egyik oka, hogy a githubra töltötték fel a játékot, innen kiindulva pedig nem nehéz elkészíteni a saját változatot. Csak le kell másolni innen a kódbázist, kicserélni a képeket és visszatölteni a saját júzer alá. Máris készítettünk egy újabb klónt.

Rovatok