Index Vakbarát Hírportál

Hülye telefonok és telefonok hülyéknek

2014. március 23., vasárnap 17:53

Fél, hogy betonkeverőbe esik az Iphone-ja? Van térerő az Isten háta mögött? Venne Samuel L. Jacksontól bibliaórákat? És felkészült egy hortobágyi vámpírtámadásra? Rendhagyó telefonos összeállításunkban ezekre a kérdésekre keresünk megnyugtató válaszokat.

Nincs, aki ne találna magának multifunkciós okostelefonokat a túltelített piacon. De mi van azokkal, akik nem akarnak több százezret fizetni egy készülékért? Akiknek csak az a fontos, hogy kerül, amibe kerül, de mindig stabil legyen a térerő? Akik aprópénzért akarnak mindent? Vagy akik nem kávézóasztalon pihentetik a telefonjukat, hanem egy betonkeverő tetején?

Célfeladatra kihegyezett telefont nehezebb találni, mint multifunkciós eszközöket. Mivel a Mozilla nemrég bejelentette, hogy 25 dolláros okostelefont dob piacra, ennek apropóján utánajártunk, hogy milyen feature phone-ok, félhülye okostelefonok, illetve teljesen buta, de megbízható készülékek kaphatók ma.

Az összeállításban szereplő telefonokat a Ponyvaregény szereplőin teszteltük. Ők olyan átlagemberek, akik munkájuk során gyakran szembesülnek nem mindennapi kihívásokkal. Ha az ő igényeiknek megfelelnek ezek a készülékek, valószínűleg Önnek sem fognak bosszúságot okozni. A közcímekből kiderül, hogy szerintünk melyik készülék melyik szereplőhöz illik a legjobban.

MOZILLA / VINCENT VEGA

A Mozilla most bemutatott, pofátlanul olcsó, 25 dolláros okostelefonja. A cég leszögezte, hogy a belépő szintű készülék fogalmát szeretnék újraértelmezni vele, és ez jó eséllyel sikerülhet: 25 dollárért ennyire okos telefont még tényleg nem láthattunk.

A telefonon a Firefox OS, a cég saját oprendszere fut. Viszonylag normális kijelzője van, és rengeteg funkciót kínál: sokkal többet, mint a hasonlóan árazott telefonok. (A CNET cikke szerint a teljesítménye elmarad egy Iphone-étól, de nyilván nem annyiszor rosszabb, ahányszor kevesebbe kerül.) A Mozilla nem is velük akar versenyezni, alapvetően a fejlődő országok piacán akarnak tarolni vele. Viszont mindenhol kapható lesz.

Miért pont Vincent?

Vincent Vega imádja a kifinomult úriembert játszani. Cseresznyepiros Chevrolet Malibu, kézzel sodort cigaretták, öntudatos viselkedés („a please would be nice”), nyakkendőt és sötét öltönyt hord, illetve rendszeresen olvas.

De ez csak a felszín. Vincent simán elkölt 1500 dollárt heroinra, de egy ötdolláros turmixból már presztízskérdést csinál. Zsinórnyakkendőt hord, a vécén ponyvaregényt olvas, és annyi esze azért nincs, hogy ne felejtse kint a hangtompítós géppisztolyt a konyhapulton, amivel bérgyilkolni ment. Csak annyi esze van, mint egy félig okos telefonnak.

NOKIA 515 / MIA WALLACE

A jó értelemben vett egyszerűség. A Nokia 515 céltudatosan tervezett készülék, nem véletlen, hogy a Lifehacker is beválogatta az 5 legjobb feature telefon közé. Van 5 megapixeles kamerája és arcfelismerője, és bár nincs rajta, se 3G, se 4G, se LTE, mobilneten lehet twitterezni, whatsappolni és facebookozni. (Nem smart, de social.) Egyszerre két SIM-kártyát fogad, és 38 nap az üzemideje. Jól olvasta, harmincnyolc.

A Nokia 515-öt elsősorban az európai piacra szánják, de az Egyesült Államokban is használhatók. A 150 dolláros ár magasnak tűnik – a Mozilla olcsóbb készüléke, ha csak a szolgáltatásokat nézzük, jobban teljesít –, de legalább strapabíró: törésálló üveget és remek billentyűket kapott.

Miért pont Mia?

A Ponyvaregény fő női mellékszereplője számos hasonlóságot mutat a Nokia 515-tel.

CAT B15 / BUTCH

A rugged phone egy külön termékkategória. Ezek új szintre emelik a strapabíró telefon fogalmát. Nyilván azért, mert a célcsoportnál nem az a veszély fenyegeti a telefont, hogy lecsúszik egy Liszt Ferenc téri kávézó asztaláról, hanem az, hogy betonkeverőbe esik.

A Caterpillar B15 viszont még ezt is kibírja.

Nem véletlen, hogy a cég nevét inkább az építőiparból ismerik, elsősorban az itt dolgozók örülhetnek a B15-nek. A készülék gyakorlatilag elpusztíthatatlan: nem árt neki se eső, se por, se víz, se beton. Vannak más, hasonlóan strapabíró dögök – például a Sonim XP1300, vagy a Casio G'zone –, ezek viszont többnyire nem annyira sokoldalú, multimédiás eszközök, mint a vízálló, tűzálló, istálló B15.

Miért pont Butch?

A Caterpillar B15-öt kőkemény igénybevételre tervezték, tehát ideális választás egy bokszoló számára. Főleg, ha egy perverz rendőr és a testvére foglyul ejtik egy pincében, hogy ne tudják meg, mit csináljanak vele. Viszont, akárcsak Butchot, a B15-öt sem szabad alábecsülni: nemcsak strapabíró, de esze is van. 

SAMSUNG JITTERBUG / FABIENNE

Kétezres évek eleje-közepe, emlékeznek még? Akkor jöttek divatba a clamshellek, a kagyló formájú, szétnyitható telefonok. A Samsung Jitterbug azoknak készült, akik olthatatlan nosztalgiát éreznek ezek iránt, illetve nem akarnak mást, csak telefonálni.

A Jitterbug nem sokban különbözik a mintájára készült gyerekjátékoktól, de nyilván vannak, akiknek pont ez tetszik. Van kamerája, SMS-ezésre is lehet használni, szóval nagyjából arra jó, amire egy tíz évvel ezelőtti telefon. Valószínű, hogy a Samsung így söpörte ki a régi alkatrészkészletet: lehet, hogy aprópénz, ami ebből befolyik, de ez is több a semminél.

Miért pont Fabienne?

Mert ő egyszerű lélek, akinek az összetett mondatok és egyszerű utasítások értelmezése is gondot okoz. Biztos lesznek, akik azt gondolják, hogy a Jitterbug van olyan cuki, hogy az se baj, ha nincs sok esze. Butch is valószínűleg ugyanezt gondolja Fabienne-ről. 

SPAREONE / WINSTON WOLF

A Spareone, mint a neve is mutatja, tartalék telefon. Ha késő éjjel lerohadunk a kocsival Hortobágyon, és nincs nálunk szivargyújtós töltő a telefonunkhoz, nyilván gyors segítséget kell hívni, mielőtt a gémeskutakból éjszaka előmásznak a vámpírok. Ilyenkor nem árt, ha van egy ceruzaelemmel hajtott telefonunk, ami 15 éven át bírja, és tíz órán át beszélhetünk rajta.

Az előlapon látható vöröskeresztes segélyhívó gomb alapból a 911-et riasztja – ez a Hortobágyon nyilván nem sokat fog érni, így marad a manuális tárcsázás. A Spareone született túlélő: egy méter mély vízben sem ázik be, és egy tornádó közepén is jó a vétele. A beépített ledes zseblámpa is jól jöhet vészhelyzetben.

79 dollárt megér, csak nem árt, ha tudjuk a hívott fél számát, mert a Spareone-nak nincs kijelzője, így a telefonkönyvében se lehet lapozgatni. De miért fizessük ki érte a Mozilla árának háromszorosát, mikor ennek még képernyője sincs?

Miért pont Winston?

A mindig elegáns és határozott Winston Wolf a vészhelyzetek specialistája. Gyorsan reagál, 10 perc alatt megteszi a negyedórás utat, mindig tudja, mit kell tenni és kit kell hívni. Bár nem a legbarátságosabb, mindig lehet rá számítani.

Maga Wolf a mindennapokban valószínűleg sokoldalúbb telefont használ, de biztos van egy Spareone is van az Acurája csomagtartójában. Rendszeres használatra ez a készülék alkalmatlan: legfeljebb a ládában tartott béna látna benne potenciált.

BOOX E43 / JULES

Az Onyx Book telefonja még csak egy korai prototípus, de már most látszanak az előnyei. 800×480 pixeles felbontás, e-papír kijelző, kellemes, szolid készülékház, hosszú üzemidő. Az 1 gigahertzes processzor nem túl gyors, de mivel a kijelző reakcióideje amúgy is piszok lassú – ez az e-papír átka –, az ebből fakadó problémákat észre se lehet majd venni.

Az Onyx Book legnagyobb előnye az energiatakarékossága. Van böngészője – sajnos a wifivel nem kompatibilis, csak az EDGE-dzsel –, van e-könyv-olvasó szoftvere, kényelmes a használata, és rettentő hosszú az üzemideje. Egy feltöltéssel akár egy hónapon át is kibírj; ez alighanem rekord az androidos telefonok között.

Miért pont Jules?

Míg Vincent az úriembert játszó tapló, Jules pont ennek a fordítottja. Hiába ordít olyanokat, hogy „mondd még egyszer, ha mered, te faszfej, bazmeg!”, valójában nagyon is környezettudatos, bölcselkedő alkat. Hiszen elvből nem eszi meg a szalonnát, előszeretettel idéz a Bibliából, és hisz az Isteni Gondviselésben. Az Onyx Bookot imakönyvnyi mérete ideális bibliaolvasó eszközzé teszi, bár tény, hogy az Ezékiel 25,17 emlékezetből szavalva hatásosabb.

És ha Jules az ígéretéhez híven örökké vándorolni fog, tényleg nem árt, ha olyan telefont visz magával, ami sokáig bírja egy feltöltéssel.

IRIDIUM 9575 EXTREME / MARSELLUS WALLACE

.Az Iridium telefonja a kakukktojás a listáról, ugyanis nem mobiltelefon, hanem műholdas telefon. Bár komoly vonzerőt jelenthet, hogy a földi hálózatokon ezeket nem lehet lehallgatni, nem árt tudni, hogy a műholdas kommunikációt is figyelik a titkosszolgálatok.

A konstrukció előnye, hogy az Isten háta mögött is lehet vele telefonálni, feltéve, hogy az Isten háta mögött van műholdkapcsolat. Dobjanak le valakit a Góbi sivatagban egy műholdas telefonnal, ugyanolyan stabil lesz a vétele, mint egy Iphone-é Tokió közepén. Más szolgáltatást nem nagyon nyújt, bár tény, hogy az új Iridiumot kibővített SMS- és emailküldési funkciókkal reklámozzák. (Aki akarja, USB-vel és wifi modullal is bővítheti a készüléket.)

A percdíjak elég veszélyesek – száz perc beszélgetés 180 fontba, azaz 67 ezer forintba kerül –, de aki azt tervezi, hogy az Isten háta mögé, de a műholdak elé költözik, annak jó vétel lehet. Illetve a vétel mindenhol jó lesz, de nekik talán megéri kifizetni az 1900 dolláros listaárat is.

Miért Marsellusnak?

Egy gengszterfőnök munkája megköveteli, hogy mindig, mindenhol elérhető legyen. Emlékeznek még, mit mondott Marsellus Butchról? „A világot tűvé teszem a szemét geci után!” Hát milyen más telefonnal lehetne valakit elérni a világ bármelyik pontján, mint műholdassal? Ráadásul, mivel Marcellus kőgazdag, valószínűleg sem a magas készülékárak, sem a percdíjak nem zavarják.

(És különben is, el tudják képzelni, hogy Marsellus egy szivárványos-metroszexuális Iphone-on hívja fel a „keményen bepipázott niggereket”, azok után, ami a pincében történt vele? Ki van zárva.)

SNOPOW M6 / JIMMY

Egy kínai telefon, shenzeni beszállítóval – hát ez sem a minőség garanciája, mi? Pedig az M6 sokkal közelebb áll a CAT B15-höz, mint a Jitterbug fröccsöntött gagyijához. Az M6 rugged phone, nagyon is céltudatos szoftverekkel: van benne iránytű, légnyomás- és magasságmérő, időjárásjelző és hőmérő.

Az M6 remek választás azoknak, akik szeretik a strapabíró telefonokat, tetszik nekik az 500 órás üzemidő, kedvelik az androidos appokat, és rettegnek attól, hogy eltévednek.

Miért Jimmynek?

Jimmy azért vesz drága kávét, mert ad az élvezetre. Naná, hogy szívesen fizetne ennyi pénzt egy katonai célokra szánt telefonért, még akkor is, ha kínai. Ráadásul ilyen profi helymeghatározó szoftverekkel hamar kideríthető, hol van a legközelebbi niggerhulla-tároló.

Rovatok