Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz spamelt a Békemenet-sms-sel

2014. március 26., szerda 15:04

„Március 29én újra Békemenet! Talalkozzunk 13kor a Kossuth téren,innen megyünk a Hösök terere,beszedet mond Orbán Viktor.Ott kell lennünk,add tovább!” Ezt a kusza és hibákkal teli sms-t kapták meg sokan március 22. és 24. között. Valószínűleg olyan is volt köztük, aki örült az emlékeztetőnek, azonban sokan vannak, akik nem értik, hogy kerültek rá a címzettlistára. Utánajártunk a Békemenet-sms-nek.

A Békemenet szervezői (vagy valaki az ő nevükben) sms-szőnyegbombázásba fogtak, ismeretlen számról, ismeretlen tartalmú adatbázissal. A kiküldött üzenet megfogalmazásában, helyesírásában is hasonlít a tavaly március 15-én kiküldött, és instant klasszikussá vált „Ne hagyja el a gépjárművet – Üljön át másik gépjárműbe – Belügyminisztérium” üzenetre, de ez még nem bizonyíték a forrásra, a rossz irányba dőlő ékezeteket a nyelvhasználatra amúgy érzékenyek is rendszeresen használják telefonon.

Kaptam, de miért?

Az, hogy kik kaptak üzenetet, teljesen véletlenszerűnek tűnik. Sok olyan jelzés érkezett hozzánk, amiben az olvasók biztosak abban, hogy soha nem adták meg az adataikat a CÖF képviselőinek vagy a Békemenet szervezőinek. További érdekesség, hogy az a munkatársunk, aki szánt szándékkal megadta minden elérhetőségét a békemeneteseknek, nem kapott sms-t. Sőt, fel sem hívták, mint sokakat azok közül, akik korábban az sms-t is megkapták.

Aki úgy próbálta kideríteni a küldő személyazonosságát, hogy felhívta a küldőként feltüntetett 06 20 9000798-as számot, talán meg sem lepődött azon, hogy ott élő embert nem tudott elérni. Mivel a szám a Telenorhoz tartozik, megkérdeztük a cég sajtóosztályát, hogy ők mit tudnak az esetről. Mint kiderült, nem sokat: a számot az SMS Futár nevű szolgáltatáscsomagon belül adták el valakinek. Az SMS Futár egy olyan eszköz, amivel sms-alapú szavazásokat, játékokat bonyolíthat a megrendelő, de például bankok is használják különböző értesítések kiküldésére, és persze marketingcélokra is használható.

A Telenortól megtudtuk, hogy abba ők nem látnak bele, hogy a szolgáltatás felhasználója kinek küld üzenetet, mert ők csak az sms-ek kiküldéséhez szükséges eszközöket adják, a számokat tartalmazó adatbázist nem ők gondozzák. Így a mostani esettel kapcsolatban sem tudták megmondani, hogy ki hogy került bele a szórásba, és a küldő nevét sem árulhatták el – az ügyben panasszal élőket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz mint illetékes szervhez irányították.

Annyit azért megtudtunk a cég sajtóosztályáról, hogy az SMS Futár felhasználási feltételei tiltják a spamelést, vagyis az ismeretlenek bombázását kéretlen üzenetekkel, így ha kiderül, hogy ilyesmi történt, annak lehetnek következményei.

NEM NMHH, HANEM NAIH

Mivel párhuzamos szálakon futtattuk a nyomozást, mi még az NMHH előtt eljutottunk a NAIH-hoz, a Nemzeti Adatvédelmi és Információbiztonsági Hatósághoz. Mint megtudtuk, nem tévedtünk sokat, ez a két szervezet ugyanis egyaránt illetékes az ehhez hasonló, elektronikus úton célba juttatott, kéretlen reklámüzenetekkel kapcsolatos ügyekben. A NAIH ügyfélszolgálatától megtudtuk, hogy több probléma is van az így kiküldött üzenetekkel kapcsolatban.

Az egyik, hogy semmiféle visszaellenőrizhetőséget nem biztosítanak, hiszen (bár az SMS Futár lehetőséget ad ilyesmire) a feladó helyén csak egy visszahívhatatlan telefonszám szerepel. Ez például azt is megnehezíti, hogy akit zavarnak az ilyen üzenetek, letilthassa a telefonszámának, mint fontos személyes adatának további használatát. Az is kiderült, hogy elméletileg lehetséges, hogy a küldő legális forrásból vásárolta meg a telefonszámunkat tartalmazó adatbázist, például egy nyereményjátékból vagy egy korábban kitöltött közvélemény-kutatásból.

Valójában azonban a szabályozás úgy szól, hogy hiába adtunk akkor felhatalmazást az adataink harmadik félnek való értékesítésére, ha az a harmadik fél egy eltérő típusú (például politikai) kampányban használja fel a telefonszámunkat, ahhoz előbb újra el kell kérnie a hozzájárulásunkat. A NAIH azt javasolta, hogy kérjük az eset kivizsgálását, ami bár eltart egy darabig (alapból két hónap áll a rendelkezésükre, de ezt többször meghosszabbíthatják), nagy eséllyel kideríti, hogy ki küldte az sms-eket, és honnan szerezte a telefonszámokat.

Persze ha már egyszerre két szervezetnek is jogában áll kutakodni a személyes adatainkkal durván visszaélők után, azt is megnéztük, mit tehet az NMHH az üggyel kapcsolatban. Eljutottunk egy „Kéretlen hirdetést bejelentő űrlap” nevű oldalra, ahol jól be is jelentettük az ügyet. Kicsit bonyolult volt, hogy ehhez ismét egy halom személyes adatot kellett megadnunk, és a végén ügyfélkapus belépés kellett a kitöltött űrlap továbbításához, de legalább kiválaszthattuk, hogy szeretnénk-e, ha az NMHH bizalmasan kezelné az adatainkat.

Hát persze, hogy a Fidesz

Kedden aztán újságírói kérdésre válaszolva a Fidesz elismerte, hogy ők küldték ki az sms-eket, hogy felhívják a szimpatizánsok figyelmét a szombati rendezvényre. Egyelőre nem tudjuk, hogy hány embernek és mennyi pénzért mentek ki az üzenetek (illetve hogy ez a kampányra meghatározott költségvetésből megy-e, vagy a párt szerint ez nem kampány), ahogyan az sem tiszta, hogy honnan származnak a telefonszámok – a válaszokat későbbre ígérték a párt sajtóosztályáról. A fideszes kommunikáció szerint csak olyanoknak küldtek sms-t, akik korábban kifejezetten hozzájárultak, így szerintük az akció teljesen törvényes. Azért az mindenképpen örömteli, hogy a Fidesz ilyen nyíltan vállalja az sms-ek szétküldését, így nyilván könnyebben és gyorsabban folynak le majd az NMHH-nál és a NAIH-nál elindított vizsgálataink.

Érdekesség, hogy ezt a telefonszámot egyszer már láthattuk akcióban: a fóti időközi választáson is erről küldtek a kormánypárti jelöltet népszerűsítő sms-t. A választási bizottság akkor elutasította a kampánycsendsértés miatt indított beadványokat, de azt nem tudni, hogy akkor kiderítették-e, ki küldte az üzeneteket. 

Rovatok