Index Vakbarát Hírportál

Amerikában megadóztatják a bitcoint

2014. március 26., szerda 10:22

Közeleg április 15-e, ami az Amerikai Egyesült Államokban 1955 óta az Adózás Napja. Idén szokatlan dolog is várható: az amerikai adóhatóság, a Internal Revenue Service kijelentette, hogy a titkosított digitális pénzből, a bitcoinból származó bevételek után is adózni kell. A kérdés, hogy hogyan és mi alapján.

A probléma nem újkeletű: a bitcoin már vagy öt éve létezik, azonban csak egy éve lőtt ki az árfolyam, és ostromol olykor ezer dollár feletti értékeket. Ez már elég nagy vagyonnak számíthat, így az IRS közzétett egy útmutatót a bitcoinos adózáshoz.

Kiderül belőle, hogy a bitcoint nem pénzként, hanem tulajdonként kell kezelni, viszont így is adózni kell utána a bevallás időpontjában megállapított értéke alapján. Az értéket amerikai dollárban kell feltüntetni. Ha nem kereskedelem útján szereztük a bitcoinokat, hanem bányásztuk, akkor is ugyanúgy kell adózni utána. 

A legfontosabb ebben a történetben azonban magának az útmutatónak a léte: 2014-re az USA eljutott odáig, hogy (a sorozatos botrányok ellenére) nem betiltani próbálják a bitcoint - ami az online alvilág pénze is - hanem inkább szabályozzák, hiszen sokan jóhiszeműen használják. Más kérdés, hogy attól még, hogy nem illegális dolgokat vásárolnak vele, vajon adózni akarnak-e belőle. Hiszen, ha ügyes valaki, nem köthető egyértelműen hozzá egy virtuális pénztárca, így az adóhatóságnak lövése nincs, mennyi virtuális pénze van. Persze vannak olyanok is, akik először letorrentezik a filmeket, aztán megveszik az eredetit, ez alapján bármi elképzelhető.

Rovatok