Index Vakbarát Hírportál

Felébresztették az űrszonda robotját

2014. március 28., péntek 18:13

A Csurjumov-Geraszimenko üstökös kutatására fellőtt Rosetta űrszonda robotját, a Philae-t felébresztették hibernálásból.

A német űrkutatási központ (DLR) vezetésével kifejlesztett és megépített robot már küldött is adatokat - közölte az Európai Űrügynökség (ESA) missziójának kölni központja.

A Rosetta lesz az első szerkezet, amely találkozik egy üstökössel. Az űrszonda 660 millió kilométerre jár a Földtől, modulja várhatóan novemberben landol a Csurjumov-Geraszimenko felszínén.

A 100 kilogrammos, tíz tudományos berendezéssel - többek közt kamerával, mikroszkóppal és spektrométerrel - felszerelt Philae-t csaknem három éve hibernálták, hogy minimálisra csökkentsék energiafelhasználását. A tíz tudományos szerkezetet április 10-től kezdik bekapcsolni, a szakembereknek három hetük lesz meggyőződni arról, hogy a berendezések jól működnek.

A Rosetta a tervek szerint májusban, amikor már csak 2 millió kilométerre lesz az üstököstől, felvételeket küld a Csurjumov-Geraszimenkóról. 

Az üstökös társaihoz hasonlóan a Naprendszer 4,6 milliárd évvel ezelőtti keletkezéséről őriz a tudósok által létfontosságúnak vélt emlékeket. Feltételezik például, hogy a Földön lévő víz egy része üstökösbecsapódásokból származik, mint ahogy valószínűleg sok szerves molekula is, amely kulcsszerepet játszott az élet kialakulásában.

Rovatok