Index Vakbarát Hírportál

Lemond az igazgatótanács fele a Mozillánál

2014. március 29., szombat 13:07

Tiltakoznak az új vezérigazgató kinevezése ellen, ezért a hattagú igazgatótanácsból hárman lemondanak a Mozillánál. A Twitteren több Firefox-programozó már a hét közepén lemondásra kérte Brendan Eichet, mert az új vezérigazgató a 2008-as kaliforniai népszavazáson pénzzel támogatta a melegházasság betiltása mellett folytatott kampányt – írja a Wall Street Journal.

 A most távozók között ott van két korábbi Mozilla-vezér, Gary Kovacs és John Lilly is. 

Eich kinevezése ellen a Mozilla több alkalmazottja már a hét közepén tiltakozott, és volt olyan külső fejlesztő is, aki Eich 2008-as adományára hivatkozva leszedte a Firefox Marketplaceről az appját. A Mozilla rövid közleményben reagált, amiben nem beszéltek Eich kinevezéséről, csak arról, hogy senkit nem különböztetnek meg hátrányosan, és a munkahelyi juttatásokat kifejezetten úgy alakítottak ki, hogy a meleg párok is a családoknak járó csomagokat vehessék igénybe.

Eich kérdésében egyébként elég nagynak tűnik a megosztottság. Daniel Glazman, a W3C alapítvány elnöke például az új vezérigazgatót támogató blogposztot írt, amiben azt mondja, hogy a Mozilla nem is beszélhetne soha nyíltságról, ha pusztán egy magánvélemény miatt le kellene mondania az igazgatónak.

Az igazgatótanácsból most távozók a lemondás okai között nem említik a hét közben kitört botrányt. A Wall Street Journalnek egy forrás azt mondta, hogy új, külsős igazgatót szerettek volna a Mozilla-alapító Eich helyett, aki ráadásul nem is üzletember, hanem programozó. Brendan Eich egyébként elég elismert szakember, nemcsak Mozilla-alapító, de ő alkotta meg a JavaScript nyelvet is.

Rovatok