Index Vakbarát Hírportál

Elkészült az internet óriástérképe

2014. március 30., vasárnap 20:11

Egy grafikus, Martin Vargic elkészítette az internet egyik legrészletesebb térképét. A térképet itt szó szerint érthetjük, ugyanis egy ódon stílusú grafikáról van szó, ami a külsejét tekintve a XVII-XVIII. századi térképeket idézi – még akkor is, ha a földrészek teljesen máshogy festenek.

A kép kidolgozottsága elsőrangú. A legnagyobb felbontású verzión még a legkisebb webes cégek is kivehetők. Vargic a látogatottsági adatokat az Alexa.com-ról gyűjtötte be; ennek alapján rangsorolta az egyes vállalatokat, szám szerint 499-et.

A legnagyobb cégek, mint az Apple, a Microsoft, a Google, a Facebook és a Yahoo még egészen távoli nézetből is látszanak, de az olyan adatbázisok, mint a Wikipédia, csupán egy grönlandnyi szigetcsoportot tesznek ki az internetbolygón.

Ha már a bolygó szóba került: Internetvilágban külön kontinenst alkotnak a bűnös dolgok. A földi Dél-Amerika környékén kizárólag pornószolgáltatók és internetes bűncselekmények tesznek ki egy egész földrészt. Ettől nyugatra húzódik a deep web: a feketepiac, a drogkereskedelem, a neten rendelhető bérgyilkosok, a Bitcoin, na meg az illegális fájlcserélők.

Az infografikán számos adat és felsorolás is található az internet történetéről, a böngészők földrészek szerinti megoszlásáról és arányáról – semmi kétség, igen alapos munkáról van szó. Aki fizetne is érte, 40 dollárért megvásárolhatja kinyomtatott, 90*60 centiméteres poszterként is. A Halcyon Maps weboldalán további izgalmas térképeket is találhatunk.

Rovatok