Index Vakbarát Hírportál

Mivel telefonálnak a világ urai?

2014. március 31., hétfő 13:44

Évekig minden magára valamit is adó vezető politikus BlackBerryt használt. Barack Obamának, az Egyesült Államok elnökének most sincs sok választása, biztonsági okokból most sem használhat másmilyen mobilt. A világ egyik vezető politikusaként a telefonon nem csupán egy titkos jelszót kell megadni. Ennél sokkal fontosabb megvédeni az ott lévő és átmenő adatokat amatőr és profi hekkerektől.

Az a tény, hogy egy ország vezető politikusa milyen telefont használ, marketing szempontból nagyon jó az adott cégnek. Érthető, hogy a világ két legnagyobb, okostelefonokat gyártó cége, az Apple és a Samsung sem akar kimaradni a remek lehetőségről. A két gyártó már kopogtat is a nemzetbiztonsági hivatalok ajtaján.

Mint említettük Barack Obama BlackBerryt használ, szinte egyik első elnöki teendője volt még 2009-ben, hogy harcolt a biztonsági szolgálattal, hogy megtarthassa. Az amerikai kormány másik fontos politikusa, Hillary Clinton szintén. A Guardian összeszedte, hogy a többi nagyhatalom vezető politiusainak milyen telefonjuk van.

Angela Merkel német kancellár mobilja tavaly októberben került az érdeklődés középpontjába, amikor kiderült, hogy az amerikai NSA megfigyelte a kancellár telefonját. Angela Merkel két mobilt használ egyszerre, egy Nokia 6260 Slide modellt magáncélra, hivatalos tevékenységéhez pedig egy BlackBerry Z10-et kapott.

Vladimir Putyin orosz elnök kérkedik azzal, hogy nincs mobiltelefonja. Oroszország miniszterelnöke épp ellenkezőleg, Dmitrij Medvegyevet nagy Apple-rajongóként ismerik. Az iPhone 4 első tulajdonosai között tudhatta magát, maga Steve Jobs adott neki egyet a még nem is árusított mobilból, amikor Medvegyev a Szilícium-völgyben járt.

François Hollande francia elnök is iPhone-párti, neki iPhone 5-ös készüléke van. Állítólag ezen tartja az állandó kapcsolatot szeretőjével, Julie Gayet-el. Ugyanakkor elnöki iPhone-ja csak magánhasználatra van fenntartva, hivatalos ügyeit nem ezen intézi. Elődjének, Nicolas Sarkozynek BlackBerryje volt.

Érdekes még, hogy milyen mobilja van a külvilágtól elzárkózó észak-koreai diktátornak. Tavaly januárban találgattak erről a médiában, amikor egy fotó alapján úgy tűnt, hogy HTC okostelefont használ. A dél-koreai média szerint Kim Dzsongun főleg családtagjait és a párt vezetőit hívja mobilon. A 25 milliós országban nagyjából kétmillió előfizetés lehet, a szolgáltatók főleg saját márkás készülékeket adnak el, amelyeket Kínában gyártanak.

Rovatok