Index Vakbarát Hírportál

Beszélgetni is tud a Windows Phone

2014. április 2., szerda 22:48

Maratoni nyitóbeszédet tartottak a Microsoft vezetői a szerdán elkezdett Build 2014 fejlesztői konferencián, de azt kell mondanunk, megérte végigülni a közvetítést. Még úgy is, hogy csak a helyszínen megjelenő fejlesztők kaptak ingyen Xbox One konzolt és egyéb ajándékokat. A webes közvetítésen is érdemes volt végigkövetni, hogy milyen újításokra számíthat, aki most valamilyen Windows 8-as eszközt használ.

Összegezve a legfontosabbakat:

Senkinek sem akarjuk elrontani a hangulatát, de tény, hogy a most bejelentett újítások egy része olyan funkció, amely más platformokon már létezik, más része pedig olyan hibajavítás, amivel a Microsoft néhány téves elképzelését korrigálja. Az egyetlen meglepő, de nem olyan nagy horderejű kijelentés az volt, hogy még két mobilgyártó fog Windows Phone alapú készülékeket piacra dobni. Ezek szerint a Nokia felvásárlása tényleg nem vette el a többiek kedvét, ugyanakkor az is igaz, hogy a Micromax és a Prestigio nem a Samsung és az Apple ligájában versenyez, hanem a harmadosztályban. 

A Windows Phone 8.1 egyik újdonsága az akcióközpont, ahol az értesítéseket és a fő beállításokat (wifi, bluetooth) tudjuk kezelni. Ez először az Androidban jelent meg, utána az Apple is átvette, és végre a WP-re is eljutott. Hogy a színes csempék felületére már háttérkép is ráhúzható, és a személyre szabható képernyőzár is csak optikai tuning. Sokkal izgalmasabb a Cortana névre hallgató személyi asszisztens, amellyel hangutasítással tudunk új találkozót bejegyezni a naptárba, weben keresni, és a rendszer figyelmeztet minket, ha el kell indulnunk valahová.

Egyértelműen az Apple Siri és a Google Now keveréke, de ezt a Bing hajtja. Mivel a Bing hazánkban nem teljesít túl jól a webkeresésben, ez az a funkció, amit erős kétkedéssel fogadunk. De nem is lesz előrhető egyhamar: béta fejlettségi szinten van, és először csak az Egyesült Államokban, utána a briteknél, Kínában és más fejlett országokban vezetik be.

Megkérdeztünk személyi asszisztensként dolgozó embereket, hogy mitől hatékonyak. Legtöbben azt mondták, mindent felírnak egy jegyzetbe. 

Ami viszont már most tetszik a Cortanában, az a Microsoft transzparenciája. A digitális személyi asszisztens minden velünk kapcsolatos adatot egy jegyzetben gyűjt össze, és ehhez teljes hozzáférést kapunk. Ott áll benne, hogy mely ismerőseinket tartja közelinek, milyen zenéket kedvelünk, és manuálisan is módosítani tudunk bizonyos adatokat. Azt is engedélyezni tudjuk, hogy a Cortana hozzáférjen a levelezésünkhöz, aminek praktikus előnyei vannak: ha megkaptuk egy repülőjárat beszállókártyáját, azt felismerve automatikusan szólni fog nekünk, amikor el kell indulni a reptérre.

A Cortana a beszélgetés fonalát sem veszti el. A példában Joe Belfiore, a Windows platformért felelős alelnök először egy környékbeli mexikói éttermet keresett, majd egy következő kérdéssel leszűkítette a találat listát azokra, amelyeknél lehet előre asztalt foglalni. Az emberi kapcsolatos ápolását is segíteni tudja a Cortana. Például készíthetünk olyan emlékeztetőt, hogy amikor legközelebb beszélünk a testvérünkkel, akkor szóljon, hogy kérdezzünk rá az új kutyára.

Lumiákkal érkezik

A Windows Phone 8.1 az ígéretek szerint az összes WP8-as Nokia Lumiára felkerül majd, de először új modelleken lesz látható. Stephen Elop hármat is bemutatott, köztük az új csúcsmodellnek szánt Lumia 930-at, amelyben 5 colos kijelző, integrált vezeték nélküli töltő, optikai képstabilizátorral ellátott 20 megapixeles kamera, 4 nagy teljesítményű mikrofon és 2,2 gigahertzes Snapdragon 800 processzor lesz. Mindez adók és kedvezmények nélkül körülbelül 600 dolláros áron.

 Az alsóbb kategória is új tagokkal bővült: a Lumia 630 és 635 teljes ára 159-189 dollár között mozog. Ezek 4,5 colos készülékek, az alapmodell csak 3G-s, és lesz belőle két SIM-kártyás változat is, a nagyobb számozású pedig 4G hálózatra tud csatlakozni. Mindegyik most bejelentett készüléken elérhető lesz a Cortana, valamint egy új, kis energiafogyasztású szenzorvezérlő, amelynek hála nem lesz szükség külön lépésszámláló karkötőkre.  

Visszelépés az pécén

Leghamarabb a tableteken, asztali gépeken és laptopokon futó Windows 8.1 frissül, az első nagy javítása április második hetében elérhetővé válik. Teljesen nyilvánvaló az üzenet: az XP támogatása véget ért, nem kell félni a Windows 8-tól. Semmilyen más okot nem tudunk elképzelni, amiért érdemes volt visszahozni a hagyományos kinézetű, bal elsó sarokból felugró start menüt. Persze, hogy ne tűnjön teljes visszatáncolásnak a dolog, megmarad a csempés új start menü is, amit szintén apró változtatásokkal tesznek kényelmesebbé: kap egy ikont a gépház, illetve megjelenik a kereső és a kikapcsológomb.

Az is drámai változás, hogy a modern kezelőfelületű programok, amelyek csak a beépített szoftverboltból tölthetők le, és eddig kizárólag teljes vagy osztott kijelzőn futottak, mostantól ablakban, a régmódi programokkal keveredve, az Asztalon is meg tudnak jelenni.

A Windows 8.1 terjedését azzal akarja elősegíteni a Microsoft, hogy a rendszert teljesen ingyenessé teszi a 9 colnál kisebb kijelzővel felszerelt hardvereken, és egy évre szóló Office 365 hozzáférést is ad hozzá. Ez azt jelenti, hogy az általunk is tesztelt 8 hüvelykes tabletek valószínűleg még olcsóbbá válhatnak. Az sajnos nem derült ki, hogy mi a helyzet a hdmi kimenettel rendelkező gépekkel, amelyek ugyan kisebbek 9 colnál, de akár 32 colos tévére is ráköthetők.

Záróakkordként még annyit érdemes megjegyezni, hogy a Windows már zongorán is fut, amivel a Microsoft azt próbálta kihangsúlyozni, hogy a Windows mindenféle internetes kütyüt képes meghajtani. Bár az okosórákat nem említették, a Cortana bevezetése után logikus lenne ebbe az irányba is lépni.

Rovatok