Index Vakbarát Hírportál

Egy lövéssel ölt meg hat terroristát

2014. április 2., szerda 09:08

Egy brit mesterlövész egyetlen, bár igen szerencsés lövéssel hat tálib katonát ölt meg még tavaly decemberben, a dél-afganisztáni Karakanban. A mesterlövész először csak megfigyelte a kendőt viselő férfit, de mikor a szél fellebbentette a ruhadarabot, észrevette, hogy a mellényt viselő fickónál fegyver van. A mesterlövész úgy látta, a férfi épp megfelelő tüzelési pozíciót keres, így célba vette és lelőtte. A 850 méterre lévő célpont a találat után közvetlenül felrobbant.

Volt egy kis csend a rádióban, aztán a meg nem nevezett katona annyit mondott: „azt hiszem, lelőttem egy öngyilkos merénylőt”. A robbanásban még hat másik támadó halt meg. A merényletet megelőző tizedes a Coldstream Gárda tagja, ez az egyik legrégebbi alakulat a brit hadseregen belül, 1650 óta szolgálnak a történelem különböző háborúiban.

A 850 méteres lövés, bár figyelemre méltó, korántsem a legmesszebbi találat. Az ugyanis Craig Harrison brit szakaszvezető nevéhez fűződik. Harrison 2 475 méter távolságból találta el a célpontját, szintén Afganisztánban, 2009 novemberében. A rekordlista második és harmadik helyezettje, két kanadai mesterlövész is az afganisztáni háborúban szolgált, ők 2 430 és 2 310 méterről találták el az ellenséges katonát.

Tudni kell, hogy Harrison nem egy lövésből érte el a sikert: összesen kilenc lövés kellett ahhoz, hogy ő és a mellette szolgáló megfigyelő pontosan bemérjék a célpontként kijelölt géppuskaállást. Ezt követően azonban már az első, célzott lövéssel sikerült kilőni a géppuska egyik, a másodikkal a másik kezelőjét, végül egy harmadik lövéssel Harrison működésképtelenné tette a géppuskát is. A számítások szerint azon a tengerszint feletti magasságon, olyan távolságról a lövés és a becsapódás között a lövedék 6 másodpercen át repül, a röppályában pedig akár 120 méteres esés is lehet.

Rovatok