Index Vakbarát Hírportál

Így kaphat egérutat a Windows XP

2014. április 8., kedd 13:30

Megállapodást kötött a brit és a holland kormány a Microsofttal; elérték, hogy a Microsoft még egy évig támogassa az operációs rendszert, aminek pont ma jár le a szavatossága. A brit kormánynak 5,5 millió fontba, nagyjából kétmilliárd forintba került az üzlet.

És hogy mit kapnak ezért?

Megállapodást kötöttünk a Crown Commercial Service-szel, hogy további biztonsági frissítéseket nyújtunk a brit állami szektornak a Windows XP, Office 2003 és Exchange 2003 szoftverekhez, 2015. április 8-ig.

– mondta sajtóközleménybe a Microsoft szóvivője.

A frissítések több százezer számítógépet érinthetnek. Az EHI Intelligence tavaly szeptemberi becslése szerint a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) 800 ezer számítógépének 85 százalékán még mindig a Windows XP fut. Csupán a gépek 14 százalékán fut Windows 7, Windows 8-ra pedig csak a felhasználók 1 százaléka váltott.

A frissítéssel időt nyernek az átállásra

Úgy tűnik, jó üzlet a hivatalos terméktámogatás megszűnése után busás pénzért egyéni felhasználói igényeket kiszolgálni. A kormányzati szervek azonban nem tehetnek mást. Az átállás számos költséggel járna: nemcsak az új szoftvereket kéne megvenni, hanem sok esetben a gépeket is, és sok esetben nem is biztos, hogy az eddig használt rendszerek az új operációs rendszerrel is együttműködnek.

Nyilván ezért döntött úgy a holland kormány is, hogy hajlandó fizetni a Microsoftnak. Hogy pontosan mennyit, azt nem tudni, de a Guardian azt írja, több millió euróért a Microsoft további frissítéseket készít a holland kormányhivatalok által használt, több mint 40 ezer számítógéphez, amiken még mindig Windows XP fut.

Ön lecserélte már a Windows XP-t?

  • 3795
    Még mindig XP-t használok, temessék mellém.
  • 3538
    Windows 7-et használok, míg a halál el nem választ.
  • 1404
    sudo apt-get install wine
  • 1220
    A Windows 8.1 csempéin olvasom a cikket, könnyes szemmel sajnálkozva szegény barbárokon, akik még mindig XP-t használnak.
  • 460
    Coming out: Apple-felhasználó vagyok.
  • 322
    Windows 8-ra frissítettem, azóta könnyes szemmel sajnálkozom, amiért így tettem.
  • 115
    Windows Vistát használok, mert ezt adták az utolsó számítógépemhez.

Rovatok