Index Vakbarát Hírportál

Végre megjavul a Windows 8

2014. április 8., kedd 20:01

Azt a viccet hallották már, hogy frissíteni kell a rendszerfrissítőt, hogy telepíteni tudjuk a hibajavítót, aminek egy része egy későbbi frissítéssel válik elérhetővé? Nem is hinném el, hogy még mindig a Microsoft gyártja a Windowst, ha nem ilyen nyakatekert módszerrel kellene helyrepofozni azt, amit korábban elcseszett. A Windows 8.1-ről van szó, annak is a kedden elérhetővé tett első nagy frissítéséről, ami végre helyreállítja a békét a felhasználók népes táborában, de a leglényegesebb változásokat csak a frissítés későbbi frissítése hozza majd el.

Asztala vissza!

A Windows 8.1 Update 1 vagy Spring Update néven ismert, több különálló részből álló javítócsomag sok dolgot megváltoztat az operációs rendszeren, csak a bal alsó sarokból megnyíló, hagyományos start menüt nem kapjuk - még - vissza. Ezzel kapcsolatban a Microsoft homályosan fogalmaz: nem árulja el, hogy mikor jelenik meg, és hogy egyáltalán melyik verzióban lesz benne.

Ezt nem kapjuk meg, pedig tök jól néz ki:

Persze régi-új startmenü nélkül is jó használati élményben lehet részünk Spring Update telepítése után, ha az egeret és a billentyűzetet jobban szeretjük, mint az érintőkijelzőt. Íme a változások, amelyek a keddi frissítéssel válnak elérhetővé:

Ha a Windows 8.1 nem érintőkijelzős gépen fut, a régimódi Asztallal indul el a rendszer. De akár tableten is választhatjuk ezt az opciót. Ha a régimódi nézetet állítjuk be alapértelmezettként, multimédiás fájlokra klikkelve a médialejátszó és a régi képnézegető indul el, nem a modern appok.

A hagyományos Asztal tálcáján is rögzíthetjük a modern alkalmazások indítóikonját, de azokat nem tudjuk áthúzni az Asztal felületére. A modern appok egyelőre csak teljes kijezőn, vagy a Windows 8 osztott nézetében futnak, szabadon átméretezhető ablakban nem.

Ha a modern, csempékkel teli startmenüben a kijelző aljára húzzuk az egérmutatót, ott is megjelenik a tálca. Emellett tudunk jobb gombbal klikkelni a csempékre - ez kizárólag egérrel működik, az érintőkijelző használatakor nem. A modern startmenü csempéi fölött megjelent a kikapcsolás és a kereső gombja is.

A modern appok egy kicsit már kezdenek hasonlítani a régebbiekre: a bal fölső sarokban elérjük a szokásos ablakmenüt, bezárás és minimalizálás opciókkal, a jobb fölső sarokban pedig az aláhúzás és iksz nyomógombok segítik a modern app minimalizálását, bezárását.

Végül egy nem látványos, de a Microsoftnak üzletileg nagyon fontos változás, hogy jelentősen, a korábbi felére csökkent a Windows 8.1 hardverigénye. Már 1 gigabájt RAM és 16 giga tárhely is elegendő a futtatásához, tehát a rendszer olyan egyszerűbb tabletekre is feltepíthető, amilyeneken most csak Android fut.

Rovatok