Index Vakbarát Hírportál

600 ezerért kapnak laptopot a képviselők

2014. április 10., csütörtök 13:47

Már a választások előtt megvették az új parlament tagjainak notebookjait. Azaz tabletjeit. 199 képviselőre 230 új gép jut, darabja 600 ezerbe került, és erősen kérdéses, hogyan tudják majd használni ezeket, mert az ülésteremben nincsenek konnektorok.

Tárgyalásos közbeszerzéssel már a választások előtt megvették a következő ciklus képviselőinek laptopjait: nettó 138 462 045 forintért 230 gépet (az új parlamentben 199 képviselő ül majd). Azaz egy laptopra kiegészítőkkel együtt

nettó 602 ezer forint jut.
 

A közbeszerzést a Szinva Net Informatikai Kft. nyerte. A képviselők mellett a 230 gépből a nemzetiségi szószólók és az informatikai ügyfélszolgálat is kap, a ki nem adott eszközöket pedig tartalékolják.

Ki az a Szinva Net?

A miskolci illetőségű Szinva Net Informatikai Kft. digitális termékekkel, programokkal, szoftverekkel foglalkozik. A cég tagja az Észak-Magyarországért Informatikai Klaszternek, saját honlapjukon pedig reklámozzák a Digitális Közösség Miskolc projektet, melynek keretében az állam laptopokat osztogatott a város lakóinak.

Négy éve is volt ilyen közbeszerzés, akkor nettó 300 ezer forintért vettek a képviselőknek 400 darab laptopot az Albacomptól. Ezeket a leköszönő vagy éppen maradó honatyák megvehetik saját használatra, ha pedig nem kell nekik, akkor a parlament sajtószolgálata szerint „a hivatali apparátus fogja továbbhasználni”.

Jogdíjat kell fizetni utána

A 2014-es közbeszerzés nyertes gépe egy szétszedhető laptop, a Lenovo ThinkPad Helix, aminek a képernyőrésze windowsos tabletként is használható a billentyűzetről leválasztva. Az Országgyűlés sajtóosztálya szerint maga a hardver nettó 426 949 forintba került. Ezért Core i5-ös processzor, négy gigabájt memória, 256 gigabájtos SSD, hardveres titkosító (TPM), 1920×1080 pixel felbontású, 11,6 colos IPS érintőképernyő, wifi- és 3G-s hálózati kapcsolat, VGA-átalakító (projektorokhoz), billentyűzetbölcső (dokkoló) és digitalizáló toll jár (képernyőre íráshoz). A képviselők kapnak egy-egy hozzávaló táskát is a gép mellé.

Problémát jelent, hogy a parlamenti üléstermekben nincs konnektor, ezért a korábbi beszerzésnél is fontos kérdés volt a magas üzemidő. A sajtóiroda válasza szerint a  „képviselők faszerkezetű padozatában tűzvédelmi és műemlékvédelmi okokból nincs 244 db konnektor”. Ez önmagában erős érvnek tűnik, más, elektromos vezetéket igénylő berendezéseket, például a szavazógépeket mégis be tudták építeni, pedig aligha Steindl Imre álmodta bele őket a Parlament terveibe. A Helixhez nem vásárolható pótakkumulátor, viszont a  laptop- és a billentyűzetbölcső (ebbe dokkolják a tabletrészt) a gyártó adatai szerint 10 órát bír. A szerződés megkötése előtt ezt le is mérték: irodai módban 353 (5,8 óra), bölcsővel 592 percet bírt a hardver (ez 9,8 óra) egy töltéssel.

Az akkumulátorokhoz hároméves garancia jár, ezért az Országgyűlés Hivatala 80-80 tablet- ill. billentyűzetbölcső-csereakkumulátort és cserét lekötött a szerződés időtartamára,  nettó 51 390 ill. 53 741 forintos darabonkénti árral.

A gép tabletnek minősül, ezért kell rá Artisjus-matrica: a tárolókapacitás 256 gigabájt, az Artisjus oldalán elérthető tarifatáblázat szerint 80 gigabájt felett darabonként  9351 forintot kell fizetni úgynevezett üreshordozó-díjként, ami arra a koncepcióra épül, hogy az üres adathordozókra használat közben szerzői jogvédelem alatt álló anyagok kerülnek. 

A Windows benne van az árban

A gépekre magyar nyelvű Windows 8.1 Enterprise kerül. Az operációs rendszer ára benne van a hardverében, az Enterprise kiegészítés viszont nettó 24 521 forintba kerül: ezzel állíthatnak be például különböző szoftvertelepítési és -futtatási házirendeket a rendszergazdák, azaz a képviselők nem garázdálkodhatnak szabadon a gépeiken. Mivel nem feltételezhető minden képviselőről, hogy profi számítógép-használó, az viszont igen, hogy különösen érzékeny adatokat tárolnak majd a gépeiken, ez a kiegészítő biztonsági okokból messzemenőkig érthető.

Irodai programnak a gépekhez Microsoft Office 2013 Standardet vettek, nettó 84 ezer forintért. Mást nem, vírusirtót és egyéb szoftvereket az Országgyűlés már meglévő licenceiből telepítenek a notebookokra.

Oktatják őket

A közbeszerzés árába még beletartozik a garancia is: a  laptopokra 2018. szeptember 30-ig kötöttek, úgy, hogy  a hibás merevlemezek nem kerülnek vissza a gyártóhoz. Emellett az akkumulátorokra is jár három év garancia, a kettő összesen nettó 1 620 000 forintba kerül.

A felkészítés, lemezképkészítés és telepítés 221 ezerbe kerül, a képviselőknek pedig 450 ezerért tartanak oktatást az új gépekkel kapcsolatosan, ezen vélhetőleg azt magyarázzák el, hogy mik azok a csempék a jól megszokott asztal helyén, és ha véletlenül kettéválik a gép a kezükben egy erőteljesebb mozdulat után, az nem baj. A szervizszolgáltatások ára (2018. szeptember 30-ig) összesen nettó 3 207 032 forint.

Megéri?

Nézzünk szembe a tényekkel: a képviselők a hordozható eszközeiket jellemzően dokumentumok olvasására és szerkesztésére használják. Ehhez ez a konfiguráció feleslegesen erős, még akkor is, ha négy évre előre tervezünk, és a bolti árnál (csak a gép 5-600 ezer forint) tényleg olcsóbban vették. Arról nem beszélve, hogy a tabletté alakítható gépek aránylag ma még kiforratlan technológiának számítanak: bár vettek javítást is a csomagban, nem biztos, hogy jó, ha állandóan szerelni kell. 

A dokkolót könnyű elhagyni, és mivel lényegében mégis tabletről van szó, nincs felszerelve mindenféle kimenettel, úgyhogy átalakítókat is cipelni kell. Konnektor nincs a teremben, pótakkumulátor viszont nincs az árban.  A benchmark programmal lemért teljesítmény viszont nem biztos, hogy valós környezetben is megállja a helyét: attól függ, a képviselő éppen mit csinál a gépén, például, ha videókat néz, ahhoz nagyobb teljesítmény kell, többet fogyaszt, hamarabb merül a gép. Érdemes lesz majd megnézni, hány képviselő tölti majd a kütyüjét a folyosón, hiszen nem ritkák a félnapos, 10-12 órás ülések sem.

Rovatok