Index Vakbarát Hírportál

Emberszívet nyomtatnának

2014. április 10., csütörtök 20:52

Egy olyan eljárás kifejlesztésén dolgoznak, amely lehetővé teszi, hogy 3D-s printerekkel működőképes emberi szívet nyomtathassunk, írja a Fox News.

A mesterséges szív "nyomtatásához" a beteg saját szerves sejtanyagát használnák fel. Ehhez a zsírszövetükből vennének ki sejteket. A cél az, hogy az így létrehozott szervek az az emberi testbe kerülve gyorsan megtalálják a helyüket, és végezzék a rendes működésüket. A szíven kívül vesét, tüdőt, és májat is nyomtatnának. 

A technológia futurisztikusnak hangzik, de University of Louisville nyomtatott már szívben működő szelepeket és ereket is, és ezt tesztelték egerekben, és más, apró állatokban is. Emberi csont pótlására alkalmas implantátumokat is nyomtattak, és több gyógyszergyártó is bionyomtatóval készült májmintán teszteli a készítményeit.

A szövetnyomtatás úgy működik, hogy természetes anyagok (például sejtek) rétegeit helyezik egymásra, és így háromdimenziós szerkezet alakul ki.

A bonyolult eljárást hosszú ideje fejlesztik, de még mindig kétséges, hogy mikorra tudnak létrehozni egy mesterséges, de működőképes emberi szívet. A University of Louisville kutatói szerint azonban erre 10 éven belül sor kerülhet.

A magyar származású Forgács Gábor, a Missouri Egyetem tanára és az Organovo nevű biotechnológiai cég egyik alapítója már évek óta dolgozik azon, hogy 3D-s printerekkel lehessen emberi szerveket nyomtatni.

Szerv nyomtatás

Rovatok