Index Vakbarát Hírportál

Jól jöhetnek még ezek a nukleáris rakéták

2014. április 11., péntek 14:26

Az amerikai haditengerészet modernizálja a Trident II D5-ökből álló arzenálját, mivel továbbra is rendszerben tartanák a nukleáris ballisztikus rakétákat.

A tengeralattjárók atomrakéta-arzenálját azért kell bővíteni, illetve rendszerben tartani, mert a 2010-ben Oroszországgal aláírt START-megállapodás értelmében a nukleáris arzenál legalább 70 százalékát tengeralattjárókra kell telepíteni.

A 13,4 méter hosszú, Ohio osztályú tengeralattjáróról indítható atomrakéták élettartamát 25 évvel akarják meghosszabbítani.

Az Ohiók a 2080-as évekig rendszerben maradnak, így a tengeralattjárókról indítható rakétáknak legalább addig ki kell tartaniuk. A D5 eddig jó szolgálatot tett, de 25 év a maximum, amit szeretnénk kihozni a rendszerből.

– mondta Terry Benedict altengernagy.

A Tridentekben két kulcsfontosságú összetevőt is kicseréltek, mivel ezek mára elavulttá válnak, és javítottak a rakéták irányítórendszerén is. Az 59 tonnás ballisztikus rakéták hatótávolsága 7400 kilométer, és másodpercenként 6 kilométeres sebességgel repülhetnek. 30 millió dollárba kerül darabja.

Rovatok