Index Vakbarát Hírportál

Öt méterről töltöttek fel 40 telefont

2014. április 23., szerda 13:01

A Korean Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) kifejlesztettek egy olyan rendszert, amely öt méter távolságból, vezeték nélkül is képes energiával ellátni eszközöket. A Dipole Coil Resonant System (DCRS) elnevezésű rendszer kiterjeszti az úgynevezett induktív energiaátadást az adó- és a fogadó tekercsek között. A kutatóknak sikerült egyszerre 40 okostelefont feltölteniük, miközben az energiaforrás méterekre volt. 

A rendszer az amerikai MIT Coupled Magnetic Resonance System (CMRS) továbbfejlesztése, amely mágneses mezőt használ az energia továbbítására: mágneses összekapcsolt rezonátorok (nagy tekercsek) segítségével 2007-ben 2,1 méterre juttattak energiát, egy 60 wattos égőhöz.  A koncepciót WiTricitynek (wireless electricity) nevezték el.

Ezek a rendszerek úgy működnek, hogy a két párosított objektum ugyanazon a frekvencián rezonál, így energiát cserélnek, míg a nem rezonáló objektumokkal csak gyenge kölcsönhatást produkálnak. Ugyanez történik egy koncertteremben is, amikor az operaénekes hangosan énekel, egyes üvegek, amelyek ugyanazon a frekvencián rezegnek, beleremegnek a különböző frekvenciákba, mások pedig nem.

Az energiaátadás ilyen megközelítése nem nagyon különbözik a megszokott elektromos transzformátoroktól, viszont csak nagyon rövid távolságokra használható. Chun Rim professzornak ezt a korlátot sikerült kicsit kitágítania: optimalizálták a tekercseket, már két ferritmagos rudat használnak: egyikük a mágneses teret indukálja, a másik pedig az energiát fogadja. 

A korábbi rendszerekhez képest kicsit sikerült a méretét is csökkenteni: három méter hosszú, 10 centiméter széles és húsz centiméter magas. Húsz kilohertzen a maximális energiakimenet 1403 watt volt háromméteres távolságra, 471 watt négy méterre és 209 watt öt méteren. 100 wattnál az energiaátvitel hatékonysága 36,9 százalék volt három méteren, 18,7 négy méteren és 9,2 százalék öt méternél.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy nagy LED-tévé már öt méterről is üzemeltethető. Az eredményekről készült tanulmány a IEEE Transactions on Power Electronics című szaklapban jelent meg.

Rovatok