Index Vakbarát Hírportál

Félúton az óra és a sportkarkötő között

2014. április 24., csütörtök 15:57

A Samsung nemrég mutatta be okosórájának második generációját, de úgy tűnik, a szerényebb fitness változatra is lát keresletet. A Gear Fit jóval kevesebbet tud, mint nagyobb testvérei, cserébe kisebb és könnyebb is azoknál. A Gear Fitben nincs kamera, távirányító, nincs belső tárhelye például zenének, de csatlakoztatható a mobilhoz és megjelennek rajta a telefonra érkező értesítések is. Így nagyjából félúton van egy klasszikus fitness karkötő és egy okosóra között.

Előnyök

Hátrányok

A Gear Fit egy viszonylag csinos kiegészítő, nem olyan otrombán nagy, mint a Gear, jóval visszafogottabban mutat a csuklón. Kijelzője 1,85 hüvelykes hajlított Amoled. Méretéből adódóan nem sok információ fér el rajta, kezdőképernyőjére éppen látható az óra és a dátum. De rázsúfolhatjuk az aktuális időjárásjelentést is.

A dizájnhoz szorosan kapcsolódik, hogy változtatható az óra stílusa, a képernyő háttérszíne, így akár a napi ruhához is választhatunk színt. Szíja állítható, így egyes sportórákkal ellentétben itt nem kell a csukló méretére választani az órát. Ráadásul a szíj cserélhető, idővel akár a színesek is megjelenhetnek. Ezzel nagyjából ki is merül a személyre szabhatóság.

Kényelmes viselni, egyáltalán nem zavaró, hogy a csuklómon van az elektronikus eszköz. Igaz, én karórát is hordok, így nem szokatlan, hogy van valami a bal kezemen. A specifikáció szerint fele olyan nehéz, mint a Gear 2. Az óra állítólag vízálló, egy méteres mélységig és harminc percig képes ellenállni a víznek. Nem úsztam vele, de a mosogatáskor rácsöppent víztől semmi baja nem lett.

Csak okosan

Kezdjük az okosfunkciókkal. A legfontosabb, hogy a Gear Fit önmagában nem működik, vele kompatibilis Samsung készülékre van szükség ahhoz, hogy használni lehessen. Az ilyen készülékek száma jelenleg 18, köztük a legújabb Galaxy S5. Mi ez utóbbival próbáltuk ki az órát.

A mobilra is telepíteni kell egy alkalmazás, a Gear Fit Maganert. Ez a Samsung saját alkalmazásboltjából érhető el, a Google Playben nincs fenn. Az alkalmazás elindítva azonnal megtalálja az órát Bluetoothon és csatlakozik. Ezek után már nincs is más dolgunk, mint kiválasztani, hogy milyen alkalmazásoknak engedélyezem, hogy az órára is küldjenek értesítőt.

Csak néhány alapalkalmazást választottam, mint a hívások, Gmail, Hangouts, Facebook, Twitter – ennél több csak idegesítően sokszor rezegtetné meg a csuklómon az órát és használhatatlanná tenné az egészet. Az értesítéseknél látszik, mennyire kicsi a kijelző, egy néhány szavas üzenetnél is görgetni kell, ha el akarom olvasni. A hosszabbaknál pedig elunom félúton és inkább előveszem a mobilt.

Válaszolni ugye nem lehet az üzenetekre, csetre és emailre, ehhez is elő kell venni a mobilt. Valójában ez a mobilhoz kötés kizárólag azt váltja ki, hogy néha rápillantunk a mobil kijelzőjére, nem keresett-e, nem csetelt-e ránk valaki. Így kímélhetjük a mobil akkumulátorát, vagy egyszerűen betehetjük a mobilt a táskába és nem kell a zsebben hordani a túlméretes készüléket.

Az is beállítható, hogy a klasszikus megnézem mennyi az idő mozdulatra bekapcsoljon a kijelző. Vagyis ha hirtelen felemelem a csuklómat, akkor az óra érzékeli, hogy megváltozott a pozíciója és bekapcsol a kijelző. Ennek is vannak azonban gyerekbetegségei, vezetés közben nagyon sokszor bekapcsolt az óra, mert a kormánytekerésre azt hitte, állandóan a pontos idő érdekel. Egy hosszabb városi túránál egészen hamar lemerülhet így az óra, előtte érdemes lehet kikapcsolni ezt az automatizmust.

Az is tetszett, hogy állítható a fényerősség, így szikrázó napsütésben is látható a kijelző. A legjobb az lenne, ha ez automatikusan működne, tehát sötétebb szobában magától visszavenne a fényerőből, mint ahogy erre a legtöbb okostelefon képes is. De talán a következő generáció már tudja ezt is. Annyit megtesz az óra magától is, hogy a maximum fényerőből öt perc után visszavesz egy kicsit, vagyis a 6-osról 4-esre ugrik vissza.

Sportolni egy órával

A fitneszfunkció teljes kihasználásához érdemes összekapcsolni az órát a Samsung új alkalmazásával, az S Healthel és egy Samsung-fiók is kell hozzá. Meg kell adni néhány személyes adatot is, mint magasság, testsúly.

Ezek után az órán ki kell választani, milyen sportot űzünk éppen – ez lehet a gyaloglástól a futáson át a biciklizésig elég sok minden –, majd elkezdünk mozogni. Az S Health alkalmazás a megadott adatok alapján számolja ki, hogy mennyi kalóriát fogyasztottunk, hány kilométert mentünk, mi az átlagos sebességünk. Az adatokat térképen is megjeleníti és grafikonokat is készít a mozgásról. Klasszikus lépésszámlálója is van az órának, megméri a pulzust és figyeli az alvási ciklusainkat is.

A Gear Fit csak az S Healthnek hajlandó adatokat küldeni, nem lehet más fitneszalkalmazásokkal összekapcsolni. Az S Healthből sem lehet adatokat továbbítani, így ha valaki egy másik apphoz szokott, az az okosórával kénytelen a Samsung világába átszokni.

Van hova fejlődni

Mindennapi használat mellett bőven kibír legalább két napot az óra, sportoláskor ennél jóval kevesebbet. Furcsa döntés a Samsung részéről, hogy külön eszköz kell a töltéshez, nem lehet a megszokott mikroUSB-vel tölteni, kell egy kiegészítő hozzá.

Az még senki nem tudja, milyenek lesznek az okosórák néhány év múlva, lesz-e jövőjük egyáltalán. De a Samsungnak egyelőre világos elképzelései vannak arról, hogy most milyennek kell lenniük. A Gear Fit talán jobban is beleillik ebbe a kategóriába, mint a mindenfélével felszerelt nagytestvérek a Gear sorozatból. Gépelni úgysem az órán fogunk, a kicsi érintőkijelző erre alkalmatlan. Egyelőre úgy tűnik, az okosórának az a funkciója, hogy megmutassa a mobilra érkező fontos információkat és a mozgáshoz, sportoláshoz szükséges alapvető információkat is kezelje. Erre alkalmas a Gear Fit, a többi a következő években jön.

Rovatok