Index Vakbarát Hírportál

Az Apple meglepte az elemzőket

2014. április 24., csütörtök 17:21

Meglepően jó gyorsjelentést tett közzé az Apple, a cég több fontosabb soron is bőven meghaladta az alacsonynak számító elemzői várakozásokat, illetve a menedzsment által korábban közzétett prognózist is. 45,65 milliárd dolláros bevételt ért el a cég az előző negyedévben, ami 4,7 százalékos növekedést jelent éves alapon. Az elemzők többsége által várt szenzáció így elmaradt, mégsem következett be 11 év után először visszaesés, írják a KBC Equitas elemzői.

Elsősorban a vártnál jobb iPhone eladásokkal magyarázható a pozitív meglepetés, ami így még menedzsment korábbi becslését is bőven meghaladta. Az előző negyedévben 43,7 millió iPhone-t sikerült eladni, ez több mint 15 százalékkal haladta meg a konszenzust, és 17 százalékos növekedést jelent éves alapon. Mivel az Apple bevételeinek 57 százaléka származik iPhone eladásokból, így általában kulcskérdés a divízió teljesítménye a gyorsjelentés fogadtatása szempontjából, a kedvező piaci reakció tehát nagyban magyarázható ezzel.

Az iPhone-okból származó bevételek ugyanakkor nem tudtak ekkora ütemben bővülni, miután itt 13 százalékos volt a növekedési ütem. Az átlagos értékesítési ár ismét 600 dollár alá esett vissza az előző negyedéves 637 dollárról, mivel az értékesítés összetétele az alacsonyabb árú (5C, 4S, 4) modellek felé tolódott el.

Rosszul alakultak viszont az iPad eladások az első negyedévben, mindössze 16,35 millió tabletet tudott leszállítani a vállalat, miközben az elemzők az egy évvel korábbi 19,5 millió darab közelébe várták a számokat. Tim Cook alapvetően azzal magyarázta ezt, hogy ezúttal a gyárakból kevesebb iPadet értékesítettek az üzletekbe (készletcsökkentési céllal), összességében pedig 1,3 millióval több iPadet adtak el. Ezzel együtt azt is figyelembe kell venni, hogy ellenkező esetben felfelé torzította el a számokat az Apple, írják az elemzők.

Teljesen eljelentéktelenedett az iPod divízió az előző negyedévben, csak 2,8 millió darabot, kevesebb, mint fél milliárd dollárért tudott eladni az Apple. A Mac eladások viszont jól szerepeltek, a 4,14 milliós darabszám 5 százalékkal jobb az egy évvel korábbi adatnál, és 1 százalékkal veri meg az elemzői konszenzust. A bevételeknek ezzel együtt alig 10 százalékát adja a stabilan teljesítő szegmens, így az összkép szempontjából kevésbé fontosak, mint az iPhone, vagy éppen iPad eladások.

Az árfolyam majdnem 8 százalékos pluszba ugrott a számok publikálása után, ebben annak is szerepe lehet, hogy az Apple növeli a részvény visszavásárlási programot, a negyedéves osztalékot, továbbá 7:1 arányú részvényfeldarabolást jelentett be.

Rovatok