Index Vakbarát Hírportál

200 milliárdot költünk széles szélessávra

2014. április 25., péntek 09:03

Magyarország a következő években mintegy 200 milliárd forintot költ a teljes széles sávú internetlefedettséghez szükséges infrastruktúra fejlesztésére – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára szerdán Pécsett.

Vályi-Nagy Vilmos a Networkshop 2014 elnevezésű országos informatikai konferencia sajtótájékoztatóján kifejtette: a kormányzat az Európai Unió 2020-as céldátumánál 2 évvel korábban, 2018-ban szeretné elérni, hogy a széles sávú internetkapcsolat minden magyar háztartás számára biztosított legyen.

Az államtitkár szerint 200 milliárd forintból 80 milliárd forint lehet az európai uniós és magyar állami, 120 milliárd pedig a piaci hozzájárulás. Az ország egész területén kiépülő nagy kapacitású infokommunikációs hálózati infrastruktúrával teljessé válik a jelenlegi 60 százalékos lefedettség, tovább fejlődhet a digitális piac, a digitális gazdaság, az emberek pedig élvezhetik a széles sáv nyújtotta pénzügyi és adminisztratív előnyöket.

Vályi-Nagy  szerint a kormányzat fontosnak tartja a mobilhálózatok alapvetően piaci alapú fejlesztését is, és támogatja a hálózathasználat feltételeit nemzetközileg megkönnyítő szabályozásokat. Szerinte Magyarország a távközlési hálózatok fejlesztése terén vezető szerepet tölt be Közép-Európában, amit több, az elmúlt években indult kormányzati és piaci projektnek köszönhet. 

Rovatok