Index Vakbarát Hírportál

Robotok fejik a teheneket Amerikában

2014. április 25., péntek 15:08

Eljött a szép új világ: több amerikai farmon is automatizált robotok fejik a teheneket, írja a The New York Times. A tehenek még azt is maguk dönthetik el, hogy mikor legyen a fejés. 

A robotok abszolút személyre szabott szolgáltatással kényeztetnek: lézerrel vizsgálják meg az állatok tőgyeit, mielőtt megfejnék őket, igazodnak ahhoz, hogy az állatok pontosan milyen tempót kívánnak. Számon tartják, hogy milyen gyakran volt rájuk szükség, hogy mennyit ettek a tehenek aznap, milyen minőségű tejet adtak, de még azt is, hogy hány lépést tettek meg.

Egy farmer beszámolója szerint az állatok csak szépen csendben felsorakoznak a fejőgépek előtt ötször-hatszor egy nap, és hagyják, hogy a gépek lemossák, átvilágítsák, majd megfejjék őket.

A robotok nem olcsók – 250 ezer dollárt kell fizetni egy mechanikus kar, egy tisztító berendezés, néhány számítógépes kijelző, és egy fejő apparátus együtteséért, de hosszútávon jelentősen csökkentik a munkaerő költségeket: nem kell utánuk biztosítást vagy túlórapénzt fizetni, nem panaszkodnak, ha korán kell kelni, vagy sokáig dolgozni, és nem lesznek betegek sem. A farmereknek pedig nem kell a hajnali fejés köré építeniük a napjaikat.

Az automata fejőket a ‘90-es években fejlesztették ki Európában, és csak nemrég dobták piacra őket az USA-ban. Főleg Pennsylvaniaban, Wisconsinban és New Yorkban használják őket.

Rovatok