Index Vakbarát Hírportál

Tényleg annyi a netsemlegességnek

2014. április 25., péntek 11:10

Igencsak nagy változás történhet az Obama-kormányzat hozzáállásában a netsemlegesség kérdésében az új szabályokkal. A Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) megengedi az internetes szolgáltatóknak, hogy különböző díjszabást alkalmazzanak a különböző cégekre, ha azok gyorsabb szolgáltatást szeretnének nyújtani ügyfeleiknek. Elsősorban az olyan szolgáltatók lehetnek érintettek, mint a Comcast, Charter, Verizon, AT&T, Cox Communications.

Még januárban egy amerikai szövetségi fellebbviteli bíróság kedden érvénytelenítette azt az amerikai kormányzati szabályozást, amely arra kötelezte az internetes szolgáltatókat, hogy minden netes forgalmat egyenlő elbánásban részesítsenek. Vagyis a mobil- és az internetszolgáltatóknak ezentúl jogukban áll olyan szerződéseket kötni, amelyek keretében gyorsabb hozzáférést biztosíthatnak a hálózataikon áthaladó egyes különleges tartalmaknak.

Egészen addig az FCC azt képviselte, hogy az internetes szolgáltatóknak minden webforgalmat azonos módon kell kezelniük, és a fogyasztóknak a netsemlegesség elve alapján azonos hozzáférést kell biztosítaniuk. Az FCC elnöke, Tom Wheeler már akkor jelezte, hogy a bírósági döntés értelmében új szabályokra lesz szükség. Ennek az ideje most jött el.

Ugyanakkor Wheeler azt is mondja, hogy nincs nagy fordulat az FCC álláspontjában, az új szabályok csak figyelembe veszik a bírósági döntést, nem vetik el teljes mértékben a netsemlegességet. Az olyan viselkedés, amely sérti a felhasználókat vagy a versenyt, továbbra sem lesz megengedett.

Az internetszolgáltatók a jövőben sem blokkolhatnak tartalmat és nem diszkriminálhatnak bizonyos weboldalakat sem. De különleges bánásmódot ajánlhatnak, feltéve hogy az árak ésszerű keretek között maradnak. Végső soron az FCC dönt arról, hogy mi az ésszerű.

A Netflix már kötött hasonló megállapodást a Comcasttal, hogy biztosítsa a videók probléma nélküli elérését felhasználóinak. Most más cégek is elkezdenek hasonló szerződéseket kötni a szolgáltatókkal.

Rovatok