Index Vakbarát Hírportál

Magyar származású a Mozilla új igazgatója

2014. április 25., péntek 12:06

Andreas Gal, a magyar származású mérnök lett a Firefox új technológiai igazgatója (CTO). Gal indította el a Firefox OS projektet. „Andreas elismert a webtechnológia területén, és erős technikai vezető. Tovább dolgozik majd a FirefoxOS-en is” – írta blogjában Chris Beard, ügyvezetője. 

Gal Brendan Eich-et váltja, a Javascript kifejlesztőjét, a Mozilla társalapítóját, akit 2005-ben neveztek ki CTO-nak, aztán lemondott 11 napos vezérigazgatósága után, mikor kiderült, hogy melegellenes szervezetet támogatott, még 2008-ban.

Gal saját blogjában azt írja, hogy célja a webprogramozás elterjesztése a mobileszközökön: ma a fejlesztők natív alkalmazásokon dolgoznak, amelyek az Android és iOS operációs rendszereken futnak csak.

„Számomra a nyílt web egy egyedülálló ökoszisztéma, mert senki nem irányítja vagy tulajdonosa.. Minden böngésző kipróbálhat új technológiákat a weben. [...] Azt szeretnénk, ha ez így lenne a mobilon is" – írja Gal.

Gal és Eich korábban együtt dolgoztak, ő hozta a vállalathoz hat évvel ezelőtt. Ekkor a University of California-Irvine-on a Javascript finomításán dolgozott: a programozási nyelv teljesítményének javításának köszönhetően érhetőek el ma olyan szolgáltatások, mint például a Google Docs.

Rovatok