Index Vakbarát Hírportál

Legyőzné az iTunest a Spotify

2014. április 28., hétfő 14:57

A Spotify több mint egymillió aktív felhasználót szerzett az Egyesült Királyságban az elmúlt négy hónapban. A végső cél, hogy Európában átvegye a vezetést a piacvezető zenei szolgáltatás, az Apple iTunes elől. Egy területen máris átvették a vezetést, a Spotify állítólag már most több bevételt termel a kontinensen, mint az iTunes.

Ha azt nézzük, hogy a letöltések meredeken csökkennek, a Spotify pedig gyorsan növekszik, csak idő kérdése, hogy megelőzzék az Apple zeneszolgáltatását. Azt még hozzá kell tenni, hogy a Spotify új felhasználói között sokan vannak olyanok, akik vállalják a havi előfizetést és nem az ingyenes, hirdetésekkel teli változatot használják.

A Spotifynak 2013 márciusában 24 millió aktív felhasználója volt világszerte, közülük hatmillió fizetett is a szolgáltatásért. A cég azóta nem közölt újabb adatokat, de iparági források szerint a cég megvárja a tízmilliomodik fizető felhasználót, ez pedig a következő hónapokban be is következhet.

Az Egyesült Királyság jelentős piaca a zeneszolgáltatónak, 2012-ben 93,6 millió font bevételük volt az országban, ebből 64,8 milliót az előfizetések, 9,1 milliót a hirdetések hoztak. A teljes zenei piac az országban tavaly 103 millió fontos volt, a zenehallgatók több mint 7,4 milliárd számot streameltek, kétszer annyit, mint egy évvel korábban.

A nagy számok ellenére a streamingnek van még hova fejlődnie, a teljes zenepiac bevételeinek csak tíz százalékát hozta. Elemzők szerint 2014-ben ez az arány nagyot nőhet.

A Spotify térnyerése ugyanakkor nem minden zenésznek tetszik. Az iTuneson árult számok 99 pennys árából 69 penny jut hozzájuk. A Spotifyon 0,35-0,5 pennyt kapnak számonként. Emiatt többen fel is vennék a harcot a Spotify ellen.

Rovatok