Index Vakbarát Hírportál

43 másodperc alatt a 95. emeletre

2014. április 29., kedd 09:13

Egy Kanton (angol átírásban elterjedt nevén Guangzhou városban épülő felhőkarcolóban lesz a világ leggyorsabb liftje. A tervek szerint 2016-ra készülnek el. A lifteket építő Hitachi szerint az utazók nem fogják érezni a sebességet, kellemes és nyugodt lesz az utazás az ultragyors lifteken.

A liftek 43 másodperc alatt teszik meg az utat az első és a kilencvenötödik emelet között. Amikor a leggyorsabban haladnak, 72 km/órás lesz a sebességük, ez simán meghaladja az általában elfogadott városi sebességkorlátozást az autók számára. Összehasonlításként, egy átlagos lift sebessége általában 8-32 km/óra szokott lenni.

Jelenleg egy tajvani felhőkarcolóban, a Taipei 101-ben vannak a leggyorsabb liftek, ezeket James Fortune tervezte meg. Ő azt mondta, egyáltalán nem a sebesség a legfontosabb tényező a tervezésnél, hanem az gyorsítás és a lassítás szakasza.

Ha túl gyorsan lassul, akkor az olyan hatást válthat ki az utasok fülében, mintha repülővel landolnának. Ezt pedig jobb elkerülni. A kantoni liftek 35 km/órával fognak lefelé haladni, tehát lefelé lassabb lesz az út. Ezen kívül még a légnyomást is szabályozzák a liftekben, hogy ez se zavarja a liftezőket.

A lifteken mindenféle biztonsági kiegészítővel ellátják, például hőálló fékező rendszert tesznek bele, egy szerkezet automatikusan fékezni kezdni a rendszert, ha túl gyorsan haladna. Az ilyen sebességgel haladó lifteken eleve úgy tervezik, hogy fokozatosan álljanak meg, még vészhelyzet esetén is.

A kantoni CTF Pénzügyi központnak 110 emelete lesz a földfelszín felett és öt alatta. Lesznek benne lakások, irodák és szálloda is. Két ilyen gyors liftet tesznek bele, ezen kívül még 93 normál-, közepes- és nagyobb sebességű liftet használhatnak a látogatók.

Rovatok