Index Vakbarát Hírportál

Egyre jobb a Google önvezető autója

2014. április 29., kedd 10:19

Már jó sok idő eltelt, mióta a Google frissítette volna önjáró autóit. Az elmúlt időszakban rengeteg adatot szereztek az autókról és már nem csak arra koncentrálnak, hogy autópályákon tudjanak az autók biztonságosan navigálni.

A cél most az, hogy a városi közlekedésben is megállják a helyüket. Ehhez az autók szenzorainak mindent érzékelni kell a közeledő gyalogostól az összetett helyzetek elemzéséig. A Google azt állítja, hogy autóik több száz tárgyat észlelnek egyszerre, és ebben benne vannak a közlekedési táblák is, de még a biciklisek által használt kézjelek is, amelyekkel az irányváltást jelzik.

Az önjáró autók képesek alkalmazkodni a környezethez. Egy videóban azt mutatják be, ahogy az autó észleli, hogy az egyik sáv le van zárva és még időben átvált a szabad sávba. Vagy egy parkoló autót észlel és kikerülni egy nagyobb ívben.

A Google autóit Mountain View-ban tesztelik. Eddig összesen 700 ezer mérföldet tettek meg. Hatalmas a fejlődés, a cég szerint számos olyan helyzet van, amely bajba sodorta volna az autókat két évvel ezelőtt, most automatikusan oldják meg ezeket a helyzeteket. Ugyanakkor még nem próbálják ki más városokban is, van még tanulnivalója az autóknak, míg erre sor kerül.

Rovatok