Index Vakbarát Hírportál

Félsz, hogy nem tudsz eleget az érettségire?

2014. május 2., péntek 10:51

Akinek fontos, az már tudja, hogy idén május 5-én érettségiznek magyarból, 6-án matekból, 7-én töriből, 8-a után meg a maradékból, az idegen nyelvekből és a természettudományos tárgyakból. Még van pár nap a tanulásra, és készülni arra, hogy ez nem egy röpdolgozat, amit ölbe tett füzettel, vagy egy padtársról lemásolt bizonyítással meg lehet úszni. Felkészülést segítő mobilapplikációkat mutatunk.

Töri + magyar+ matek

Akinek nem maradt ideje a Szigeti veszedelemre vagy a Goriot apóra, esetleg nem biztos abban, hogy mi történik az Ember tragédiája hetedik színjében, hallgasson kötelező irodalmat hangoskönyvben mobilról: itt a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) ingyenes kötelező olvasmányos applikációja Androidra.

Folyton rosszul írod a melléknévképzőket, névutókat és határozószókat? Sosem tudtad, hogy naspolya vagy naspoja, rostéj vagy rostély, befőttesüveg vagy befőttes üveg?  Itt az ingyenes Helyeselj! Andoidra: helyesírásapp helyesírástesztekkel. Sajnos nem lehet szinteket választani, ezért akkor ajánljuk, ha nem vagy biztos abban, hogy petyes vagy pettyes, szégyel vagy szégyell, patka vagy padka. De ha csak párszor végigpörgeted, már akkor is hasznos, és soha többé nem fogsz olyanokat leírni, hogy akkusztika, óhaly vagy hélya.

Nem tudod, hogy mikor élt Sulla, vagy hogy egyáltalán ki az? És hogy mi volt a következménye a Benes-dekrétumoknak? Nincs még kidolgozva a Rákosi-korszak vagy a Nagy földrajzi felfedezések? Akkor itt az ingyenes PuskApp Androidra (a használathoz regisztrálnod kell az erettsegi.com oldalon): kidolgozott töritételek a koszinusztételtől Ady Halál-verseiig, miniatűr betűméretben is. Jól jön, ha még mindig nincs kész a "Petőfi tájköltészete" és ha nem tudnád magadtól elemezni a Radnóti-eclogákat. És akkor is ha nem tudsz semmit írni arra, hogy a “bioszféra evolúciója”, mert már darálja is, hogy mi az a kambrium, vagy hogy mikor jött létre a Pangea.

TelTöri Érettségi: egy androidos alkalmazás 80 témakörrel, 2700 tesztkérdéssel, és azok 10 ezer variációjával, szóval szerdáig biztosan nem fogy ki a tesztekből. Előnye, hogy az Oktatási Hivatal által előírt kétszintű érettségi követelményrendszere és a új kerettanterv alapján rakták össze. Tesztsorok időrendben, tesztsorok tematikusan, középszinten, emeltszinten.  A "tanulás" funkciója hasznosnak tűnik, mert úgy kérdez vissza egy korszakot, hogy addig nem enged tovább, amíg nem tudsz mindent helyesen visszaadni. Mondjuk "A napjaink kérdései"  között vannak furcsaságok, például hogy az 1990-es marosvásárhelyi pogrom, a 2004-es népszavazás, a 2006-os őszödi beszéd vagy az 1990-es NATO-csatlakozás “döfött-e hatalmas tőrt a határon túliak szívébe”. Az alapprogram ingyenes, de a tételek nagy részéért már fizetni kell 350 forintot.

Ajánljuk még a Diákhitel ingyenes számítógépes applikációját: töri és irodalomtételek rövid Facebook-posztokban. Érdemes megnézned akkor, ha még nem tudod hogyan kell kidolgozni a “Újklasszicizmus Radnóti Miklós lírájában”-t, de akkor nem, ha már csak ismételni akarsz, mert tíz irodalmi kérdésnél nem tudtak többet összehozni az "ellenőrző kérdéssor" kvízhez. iPhone-ra még itt és itt irodalmi és történelmi életrajzok. 

Szereted a memóriakártyákat? Az Android ingyenes StudyBlue applikációjában létrehozhatsz saját történelmi eseményes/évszámos/definíciós tanulókártyákat. A feltöltött anyagok már bénábbak, és inkább akkor hasznos, ha angol nyelvű tankönyveket vagy jegyzeteket keresel. 

Termtud + idegen nyelv

Utálod cipelni a szótáraid? Nézegesd akkor ezeket a szótárappokat:  itt az Android SE Develop angol-magyar változata. A francia-magyar meg itt. Offline Dictionary Pro: szintén Androidra, szélesebb választékkal, van például magyar-lengyel szótáruk is, de jóval kevesebb szóval. TinyAppWorks: angol, német, francia, olasz, spanyol, portugál, svéd, finn, holland, stb. offline szótárak , szép felületen. Az egynyelvűek közül a Merriam Webstert ajánljuk (Androidra és iPhone-ra egyaránt). Ha szókincset fejleszteni vagy kiejtést javítani szeretnél, akkor itt az iPhone-os Essentials: angol, német, francia, orosz szókincsfejlesztő program hangfelismerővel.

A polóniumra azt hiszed, hogy Lengyelország valami furcsa nyelven, és fogalmad sincs a tulajdonságairól? Tippelni se tudsz, hogy halogén, félfém vagy nemesgáz? Azt meg aztán végképp nem tudod, hogy milyen a felezési ideje vagy a bomlási módja? Vagy hogy a bórnak hogy néz ki az elektronszerkezete? Akkor itt egy ingyenes periódusos rendszer app Androidra: ha az egyes elemekre kattintasz, megnézheted az elektronszerkezetet és a különböző tulajdonságokat, a termodinamikaiaktól az elektromágnesesig. Ha már jobban megy, és hajlandó vagy fizetni 440 forintot, akkor a periódusos játék kvízüket is nyomogathatod. iPhone-ra pedig itt a fizetős (1 dolláros) The Chemical Touch.

Ha komolyabb dolgokra vágysz:

És ha már utálod, hogy az A4-es lapok is beterítik a szobád, és a inkább a mobilodba jegyzetelnél: az androidos Evernote-tal címkézheted, és rendezheted a jegyzeteid. 

Rovatok