Index Vakbarát Hírportál

Felhőkarcolóba terveztek pályaudvart

2014. május 3., szombat 11:14 | aznap frissítve

Felhőkarcolók forradalmasíthatják a közlekedést – írja a CNN Christopher Christophi és Lucas Mazarrasa építészek futurisztikus tervéről. A tervezők „függőleges hipersebességű vonatcsomópontokat”, azaz oldalra döntött pályaudvarokat álmodtak meg, ezzel spórolnának a pályaudvarhoz szükséges telek árán.

„Hatvan év múlva a kormányok nagyon nehezen fognak közcélra használható területet találni a túlzsúfolt városokban” – magyarázták a tervezők. A tervet egy pályázatra készítették, a gyakorlati megvalósítás még várat magára.

Mint az óriáskerék

Az alapötlet egyszerű: végy egy henger lakú felhőkarcolót, melyben függőlegesen lehet tárolni a vonatokat. Körülötte mindazt a területet, amit a pályaudvar nem használ fel, parkká lehet alakítani.

Az utasok lifttel mehetnek a toronyban a megfelelő vágányhoz és kocsihoz. Addig sem kell fejjel lefelé ülni, amíg a vonat függőleges helyzetben várja az indulást, a fülkék ugyanis úgy forognak, mint az óriáskerék-ülések, alkalmazkodnak a kocsi helyzetéhez.

A vonatok részben a föld fölött, részben alagutakban száguldanának, félóra alatt majdnem 500 kilométert tennének meg a tervek szerint. Ezzel egyszerre lenne könnyebb az ingázás és tömegközlekedés, és csökkenne a széndioxid-kibocsátás.

Rovatok