Index Vakbarát Hírportál

Százmillió dollárt költ okosautókra a Nokia

2014. május 5., hétfő 14:41

Napokkal azután, hogy a Microsoft befejezte a felvásárlásukat, a Nokia bejelentette, hogy komoly potenciált látnak az intelligens járművek fejlesztésében. Hogy nem a levegőbe beszélnek, azt az is bizonyítja, hogy 100 millió dollárt különítettek el ilyen irányú fejlesztésekre. A pénzt egy hasonló szolgáltatásokkal foglalkozó cégbe fektetik.

A Nokia azt mondta, őket elsősorban a térképszolgáltatások fejlesztése érdekli; úgy látják, ez egyike annak a három kulcsfontosságú üzletágnak, amire koncentrálni akarnak. A Nokia Growth Partners (NGP) elmondásuk szerint nagy hatással lesz a szektor növekedésére.

A Nokia azt szeretné elérni, hogy az autók ne csak az internethez csatlakozhassanak, hanem egymáshoz is. Az ötlet onnan ered, hogy szerintük az okosautók nemcsak az autóhasználat módját változtatnák meg, de biztonságosabbak is lennének, ha észlelnék a körülöttük lévő járműveket és objektumokat. Ha több jármű használ efféle szolgáltatást, az ezzel foglalkozó vállalatok tovább növekedhetnek – legalábbis a Nokia ebben bízik.

Az elmúlt években tapasztalható innováció olyan technológiai fejlődésekhez vezetett, amiknek az eredményei biztonságosabb, tisztább, összehangolt, intelligens és megfizethető autók. A járművek új platformmá válnak a technológia adaptációjában, ahogy az okostelefonokkal vagy a tabletekkel is megtörtént.

– mondta Paul Asel, az NGP egyik partnere.

Rovatok